Ortega vol buidar políticament tots els consells comarcals

La Llei de governs locals que enllesteix limitarà la representació política al consell d'alcaldes

per Redacció, 21 de febrer de 2013 a les 20:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de febrer de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Joana Ortega confirma que buidarà de pes polític els consells comarcals. Foto: Arxiu ND

El Govern està disposat a abordar finalment la reformulació dels consells comarcals. Després d'una foguerada a inicis de l'any passat –després parcialment desmentida-, la vicepresidenta Joana Ortega ha anunciat que la futura Llei de governs locals buidarà de pes polític aquestes institucions. Concretament es planteja l'eliminació dels consellers dels diversos partits (al Vallès Oriental n'hi ha del PSC, CiU, PP, ERC i ICV-EUiA) i limitar la representativitat institucional al ja existent consell d'alcaldes.


Ortega ha anunciat que el nou text legal inclourà "l'extinció de més d'un miler de càrrecs públics" relacionats amb el món municipal. Tot i que no ha concretat molt la proposta sí que ha avançat que es recuperarà la idea de limitar el pes polític als consells comarcals al ple que agrupa els alcaldes dels diversos municipis. Amb aquesta i altres mesures incloses en la llei que ha assegurat que està a punt d'arribar al Parlament, la vicepresidenta preveu que l'administració catalana s'estalviarà "entre 1.000 i 1.100 milions d'euros anuals".

Xoc amb el govern espanyol

El nou text legal es tramitarà de manera paral·lela al que impulsa el govern espanyol i amb el qual, de ben segur, tindrà xocs competencials. D'altra banda, Ortega també ha detallat algunes de les mesures que més afectaran als municipis i les seves estructures. Així, es preveu que les poblacions amb menys de mil habitants "veuran delegades algunes competències a les comarques de manera automàtica". Així, la comarca esdevindrà, segons Ortega, "l'ens bàsic de prestació de serveis de forma mancomuncada".

La llei potenciarà igualment el reforçament "dels mecanismes de cooperació i coordinació interadministrativa" i es garantirà "la reassignació de recursos en competències delegades". Als municipis de més de cinc mil habitants, el Govern té previst establir també "l'obligació de tenir un programa d'actuació municipal".

 

Participació