«M'agradaria aportar i desenvolupar idees originals i innovadores»

Entrevista a Clara Saperas, responsable de l'empresa de gestions culturals i literàries 'Tramoia'

per Esteve Plantada , 7 de febrer de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de febrer de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tramoia neix de la iniciativa de Clara Saperas. Foto: Clara Saperas

"Formo part d’una generació que s’ha d’inventar el seu propi futur. I també el present, perquè ningú no ens espera enlloc". El cas de Clara Saperas (Granollers, 1982) és un dels molts casos de joves sobradament preparats que busquen un espai propi on guanyar-se la vida sense haver de renunciar a res. Un camí difícil que aposta per unir la passió i les hores de feina. I són moltes les persones que, com ella, es troben amb ganes de fer coses, preparades, amb experiència professional i que no saben restar amb els braços plegats. "Al final, ens inventem com podem guanyar-nos la vida. De fet, aquesta moda de l'emprenedoria no és res més que un remei".


Així neix Tramoia Produccions Culturals, una nova empresa que té un peu a Perpinyà i l’altre a Granollers. Una empresa que és un agent important en el procés creatiu de moltes 'plomes' que busquen algú que els mogui, els gestioni o els endreci l’agenda. En aquest sentit, Tramoia pretén portar a terme tot un seguit de tasques de gestió cultural que la Clara ja exercia com a 'freelance' des de fa aproximadament un any. "Va ser pels volts de l'estiu que vaig prendre la decisió de seguir fent el mateix, però amb cara i ulls, estructurant-ho de manera que pogués crear una plataforma amb nom propi que em permetés fer visible tot el que ja estava fent".

Mesos de preparació i treball

Tota aquesta feina ha estat fruit de molts mesos de treball invisible. "Passar de la idea al projecte no és tan fàcil, requereix pensar-hi molt, escriure-ho i assessorar-te". Un procés que es converteix en una revisió personal sobre tot allò que pots fer i pots oferir. Al final, és com un part. "T'exposes, i dius al món: «hola sóc aquí i et puc oferir serveis». Per fer-ho, has d’estar-ne molt segur. I poder garantir la teva professionalitat". És per això que, en paral·lel, la Clara ha fet una tasca de prospecció i diagnosi d'altres empreses culturals. "Cal veure què fan, què ofereixen i què pots oferir tu que sigui diferent".

"Crec que la clau és en la capacitat més creativa, en intentar portar a terme idees originals o poc explotades". Aquí és on entra en acció un dels temes que Tramoia està treballant amb més profunditat: el maridatge entre vi i lletres. "És un camp potent per explorar. En els darrers mesos han sorgit un munt d'iniciatives en aquesta línia, com ara les 'Biblioteques amb DO', cosa que vol dir que el tema interessa, que hi ha una certa tendència que va cap allà i que, per tant, s'obre tot un ventall de possibilitats". El primer tast es pot veure a l’Anònims de Granollers aquest dissabte. Però no en serà l’únic. "El dia 2 de març hi ha una altra activitat prevista, en aquest cas a Argentona, que es diu 'Escoltar el vi'. Es tracta d'un maridatge de vins del celler Alta Alella i de textos que he triat jo mateixa". 


"La idea és ser tot aquest engranatge invisible, l'estructura o el suport que permet que tinguin lloc els espectacles". En aquest sentit, 'Tramoia' és un nom que explica una funció i, també, uns valors. Una funció i uns valors que han de possibilitar la creació o l'expressió cultural, "sense oblidar que cal posar els recursos tècnics per poder desenvolupar projectes creatius". 

Catàleg ampli i de qualitat
El projecte de la Clara Saperas, tot i ser molt jove, ja té diversos espectacles en catàleg. "Justament, amb el tema de la literatura i el vi tinc diverses propostes en preparació. Una amb l’enòleg gironí Màrius Fuertes, una altra amb la coneguda companyia de titelles 'Farrés Brothers', que han fet un espectacle vinculat al vi, 'Equilibristes', i també estic treballant amb una companyia de teatre rossellonesa per desenvolupar activitats a la Catalunya Nord".

Un catàleg que ja comença a fer goig, amb noms de primera i propostes atractives, que es veu complementat per una altra activitat de contes per adults -amb contes tradicionals, llegendes, eròtics, d'intriga- i, també, per una sèrie de conferències en les quals, des d'una perspectiva més teòrica, s'ofereix un recorregut històric entre el text i el vi. Qualitat i especialització, dos conceptes que sempre donen bons resultats.

El camí, de moment, és ample. A més, les ganes que sigui llarg són màximes. "Jo espero que Tramoia camini i tingui futur, que es consolidi i sigui capaç d'anar agafant una manera pròpia de treballar. Però sobretot, que pugui aportar i desenvolupar idees originals i innovadores. També m’agradaria que Tramoia esdevingués una garantia de creativitat, originalitat, rigor, frescor". Un espai on es puguin portar a terme maridatges impossibles i idees una mica surrealistes. "Al capdavall, poder «entramar» força embolics enginyosament".

Entre França i Catalunya
De moment, aquest nou projecte té el cor dividit entre França i el Catalunya, tot i que la seu d’operacions és totalment francesa. "Com que visc a Perpinyà, estic treballant a banda i banda de la 'no' frontera", una manera d’obrir-se mercat professional i també la possibilitat de treballar des d'una òptica transfronterera, "potenciant tota la regió que va des del Gironès fins a les rodalies de Perpinyà". En aquest sentit, la Clara Saperas desenvolupa tasques de management de propostes artístiques que van "amunt i avall" o serveis de comunicació d'esdeveniments culturals que tan bon punt són a un costat o a l'altre.

Tot plegat, un ventall de possibilitats que encara s'han de recórrer i que esperen una oportunitat com aquesta que pot oferir Tramoia. Per sort, les mans que hi ha darrera d'aquesta Tramoia saben què volen i saben com fer-ho. També saben que els projectes que aconsegueixen ser transcendents són aquells que combinen l’excepcionalitat i la passió. Com un bon vi i un bon poema. Esperem que aquest nou agent cultural que significa l'aventura de Clara Saperas tingui, doncs, una llarga vida en comú entre aquesta gran passió i l'excepció del fet creatiu.
  Clara Saperas forma part d'una generació que s'ha de construir el futur

 

Participació