«Volíem fer un conte amb personalitat»

Entrevista a Ramon Forns, un dels responsables d''El conte més Guai! que has tingut mai!' (Editorial Alpina)

per Esteve Plantada , 27 de desembre de 2012 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de desembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ramon Forns, un dels responsables d''El conte més Guai! que has tingut mai' Foto: NacióGranollers.cat

L'Esplai Guai! fa anys que té un lloc guanyat entre els centres d’oci i lleure per a infants de Granollers, gràcies a la feina, a la il·lusió i a les ganes de tirar endavant petits projectes singulars. D'altra banda, Alpina és un d’aquests casos d’editorial especialitzada, amb solvència, amb un públic fet i amb un prestigi guanyat a còpia d’anys. Però també una editorial que vol reinventar-se i arriscar sense oblidar d'on és. Era qüestió de temps que L’Esplai Guai! i Alpina coincidissin. Alpina, en aquest sentit, fa molts anys que treballa, i molt bé, els llibres per a infants. Una llarga llista s’acumula al catàleg, com la sèrie 'Els viatges de Tina', 'La llegenda de la pedra de l’encant' o 'La finestra d’en Ginebreda'. I ara, 'El conte més Guai! que has tingut mai!', una història que va decidir tirar endavant l'Esplai Guai! de Palou fa cosa d'un any. Un petit conte per a nens que va molt més enllà d’uns fets.


"Volíem que la història tingués contingut, que expliqués els valors de l’Esplai i, sobretot, que tingués personalitat", explica Ramon Forns, l’ideòleg de la iniciativa i membre de l’esplai des de 2001. "No volíem fer un conte infantil qualsevol, volíem que el nostre conte tingués la personalitat de l’Esplai Guai! i que n'expliqués els valors que promovem cada cap de setmana". Uns valors que es resumeixen en "descans, diversió i desenvolupament", les tres funcions que el lleure hauria de tenir en els nens," lluny de les necessitats i obligacions diàries". Uns valors que s’aconsegueixen "a través d'un procés intencional, de relació i contacte humà, integral, d’hàbits i englobat en un context social". Tot això havia de ser al llibre, d’alguna manera o altra. I és justament per això que els monitors que l'han ideat han provat d'incloure-hi activitats i l’experiència de tot allò que es fa al propi Esplai.

Un regal diferent per als nens 

La història del conte explica com en Genís i la Júlia, dos nens que se’n van de colònies amb l’Esplai Guai!, coneixen l’eriçó Tomàs mentre juguen al bosc. En Tomàs, llavors, els demana ajuda i els proposa una aventura fantàstica per diversos indrets, amb tot de proves a superar. "Cada principi de curs plantegem què es pot fer per als nens, i sempre valorem el fet de crear alguna cosa especial i diferent a l’habitual", diu Ramon Forns. "Normalment fèiem una peça de roba, però aquest darrer any va sorgir la idea de fer el conte de dos nens qualsevol que vénen a l'Esplai, en Genís i la Júlia. Evidentment, al conte ens hem inventat tots els noms per no crear suspicàcies, però hi hem mantingut l’aparició d’en 'Guai', la nostra mascota".

"Quan vam tenir tot això decidit, el guió va sortir en una setmana. Però, és clar, tota la configuració d’escenes i la producció de les peces i dels ninots va ser un pèl més complexa". Una dotzena de monitors es van tancar durant dues setmanes de manualitats i de traça per poder realitzar el llibre. De fet, 'El conte més Guai! que has tingut mai' ha estat ideat, produït i elaborat pels propis monitors de l’Esplai Guai!, al cent per cent. "Hi ha hagut feina i molta il·lusió". Després de la feina de manufacturar-lo, i un cop acabat el conte, cal fer-lo realitat en un format físic, i l’editorial Alpina va ser la seva primera opció. "Volíem algú que fos proper i de la ciutat. I vam veure que Alpina publicava contes, i que ho feia molt bé. Estem molt contents i, a més, fer el llibre no ha suposat cap cost per a nosaltres". El conte es va començar a vendre al setembre, té un preu de 12 euros, i es pot trobar a la Gralla, que és el punt de venda oficial.


Una història que podria tenir continuïtat
De moment, totes les opinions sobre aquest conte per a infants són bones, cosa que anima els creadors de la història a plantejar-se una continuïtat. "De fet, des de l’inici vam plantejar el llibre com una història que no tanqués les portes a d’altres històries. Potser hi ha una segona part, ja veurem". De les ganes de voler continuar aquesta història en dependrà, també en bona part, l'acollida d'un públic tan exigent com són els nens.

Però ara és època de contes. Són festes i cal que els Tions, els Pares Noels i els Reis vinguin carregats. "M’agradaria que el llibre pogués arribar a tots els nens de Granollers als quals els interessés conèixer el nostre Esplai. Però, sobretot, m’agradaria que arribés a molts nens per tot el que aporta el llibre a nivell educatiu". L'amistat, les decisions, els entrebancs i moltes altres coses que són modestes lliçons de vida. Valors que en aquestes dates agafen un sentit especial, ara que és època de contes i ara que cal fer massa regals. Si encara heu d'omplir el cabàs, no us oblideu d'aquesta història que parla d'en Genís i la Júlia, uns nens que podrien ser qualsevol nen que passi per l'Esplai Guai!.

 

Participació