Un miler de persones celebra els 100 anys de l'edifici de l'Ajuntament de les Franqueses

Irene Rigau, Francesc Colomé i el Marquès de les Franqueses, Pere Alier, presideixen els actes

per Redacció, 3 de desembre de 2012 a les 13:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La consellera d'Educació, Irene Rigau, signant al Llibre d'Honor del municipi. Foto: Aj. les Franqueses

Centenars de persones han celebrat aquest cap de setmana el centenari de l’edifici de l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès, inaugurat l’1 de desembre de 1912. El franquesí Joan Sanpera i Torras va cedir l’edifici modernista construït per l'arquitecte Albert Juan i Torner per instal·lar-hi el Consistori, els jutjats, les escoles i els habitatges dels mestres del municipi. L’edifici incorpora conté diverses tècniques artesanals, com la forja del campanar, els esgrafiats amb motius vegetals de les façanes, el paviment de rajoles hidràuliques, els vitralls detallistes i acolorits, la ceràmica vidriada que envolta les escales centrals o l'ebenisteria amb motius vegetals de la Sala de Plens.

La Festa del Centenari que es var fer aquest dissabte va ser multitudinària, amb un miler d’assistents a les diverses activitats programades al llarg de la jornada pel Patronat Municipal de Cultura, Educació, Infància i Joventut i l'escola Joan Sanpera i Torras. Els actes van iniciar a partir de les 10 del matí a la plaça de l'Ajuntament amb tallers, xocolatada i els gegants de l'escola Joan Sanpera, que es van presentar aquest dia. També es van fer visites guiades a l’edifici modernista de l'Ajuntament, declarat Bé Cultural d'Interès Local en el ple del passat mes de novembre.


El IV Marquès de les Franqueses lliura la clau de l'edifici consistorial
La consellera d'Ensenyament Irene Rigau, l’alcalde de les Franqueses Francesc Colomé i el IV Marquès de les Franqueses, Pere Alier, van presidir els actes més destacats. Just després que la consellera signés al Llibre d'Honor del municipi, Alier, besnét de Joan Sanpera i Torras, va lliurar la clau simbòlica de l'edifici de l'Ajuntament a l'alcalde perquè obrís les portes. De l’interior del consistori van sortir diferents components del grup Artristras de la Garriga, que va oferir un espectacle amb la simbologia dels elements que han acompanyat l'edifici de l'Ajuntament en aquest 100 anys.


L'alcalde va recordar la generosa donació de Joan Sanpera i Torras i va assenyalar que avui a les Franqueses "també veiem moltes mostres de generositat i estima al municipi". Alier, en la seva intervenció, va al·ludir a "l'esperit de modernitat de les Franqueses i de saber fer front els canvis del temps, que segueixi endavant", i es va referir a la situació actual de Catalunya: "Esperem que l'esperit demostrat per les Franqueses durant segles i per la resta de catalans ens faci sortir endavant amb una bona solució". Rigau va tancar els parlaments manifestant que a més de celebrar el centenari de l'escola "celebrem una idea i la tasca que s'ha fet a dins, educant generació darrera generació els nois i noies d'aquesta població", i va destacar els grans resultats acadèmics d’aquest centre educatiu.

Els actes van començar amb xocolatada i tallers a la plaça de l'Ajuntament. Foto: Aj. les Franqueses

 

Participació