Les glaçades malmeten gran part de la collita de la mongeta del ganxet al Vallès Oriental

La zona amb més pèrdues comprèn els municipis de la Roca del Vallès, Cardedeu, Llinars i Palautordera

per Redacció , 2 de novembre de 2012 a les 12:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de novembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Rosa Pruna (al centre) promocionant la mongeta del ganxet, en una imatge d'arxiu. Foto: Isidre Font

Las glaçades de principis d'aquesta setmana al Vallès Oriental han provocat importants pèrdues a la collita d'enguany de la mongeta del ganxet, segons denuncia l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA). La zona més malmesa compren els municipis de la Roca del Vallès, Cardedeu, Llinars i Palautordera, tots ells a la nostra comarca. La presidenta d'ASAJA, Rosa Pruna, ha assenyalat que "en alguns casos les pèrdues són del 100 per cent de la producció, ja que les mongetes estaven en un estadi bastant verd i les tavelles han quedat glaçades".


Pruna ha demanat al Departament d'Agricultura de la Generalitat quines mesures es poden arbitrar per pal·liar efectes d'aquestes glaçades, "ja que hi ha algun pagès pel qual la mongeta del ganxet és la única font d'ingressos de tot l'any". La mongeta del ganxet és una varietat típica de la zona del Vallès, Maresme i alguns indrets de la Selva. La sembra es fa al mes de juliol, de forma habitual darrera del cereal. La collita arriba al mes de novembre, amb un cicle aproximat de 120 dies. El passat mes de gener , la Comissió Europea va incloure les mongetes del ganxet en el seu llistat de productes amb Denominació d'Origen Protegida (DOP), que tenen protecció comunitària.

 

Participació