«M'agradaria poder escriure per a nens i adults alhora»

Entrevista a Pruden Panadès, que publica 'Errata. Les tribulacions de l'impressor Prim'

per Esteve Plantada, 4 d'octubre de 2012 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'octubre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Pruden Panadès, al darrere d'Errata. Foto: NacióGranollers

De ben segur que molts de vosaltres ja la coneixeu. Pruden Panadès (Barcelona, 1954) va ser el cap visible, durant molts anys, del Centre Cultural de Granollers, per molts encara el centre de 'La Caixa'. Cul inquiet, observadora, culta i atenta a un grapat de coses que es belluguen pel món, i amb la banya posada en una matèria que estima, l'educació. De moment, podeu llegir els seus articles aquí i, si no, podeu comprovar com les gasta com a narradora –i molt més- a Errata. Les tribulacions de l'impressor Prim, un llibre que li ha publicat Pol·len Edicions, amb il·lustracions de La Page. I no és un llibre qualsevol.


Errata. Les tribulacions de l'impressor Prim forma part d'un projecte de cooperació entre diferents agents amb qui comparteix interessos i inquietuds. "Aquest llibre surt d’una idea meva, però és fruit d’un treball en equip. Jo ja coneixia la gent de La Page i tot sorgeix d’un diàleg que vaig tenir amb ells. Després, ells em van dir que Pol·len Edicions també s’havia plantejat alguna cosa semblant i d'allà en va sortir la primera trobada. La idea encaixava amb tots i ho vam provar". El procés, però, ha estat llarg, una feina d’un any i mig.

Ecodisseny i ecoedició

El projecte té programats cinc títols i explica el procés de creació d’un llibre des d’un punt de vista encara molt singular, el de l'ecoedició. "Pretenem que el contingut d’aquests contes sigui una reflexió sobre l’ecoedició i l’ecodisseny. En aquests moments ens fan contes il·lustrats meravellosos, però ens feia gràcia utilitzar el conte com a vehicle per explicar tots aquests temes, uns temes sobre els quals hi ha un gran desconeixement". I això els permetrà parlar del paper -com és el cas d’Errata-, del color, dels dubtes que hi ha entre suports i tipus de contes, del codi de barres i, per últim, sobre la fi de la vida dels llibres.

El disseny i la concepció del llibre ja crea, d'entrada, una sensació especial. "Quan llegeixes un conte, sempre hi ha coses que s’entreveuen, que queden només suggerides. Volíem crear aquesta sensació també en aquest llibre, i per això hem pensat en aquest paper amb 4 cares i amb aquestes transparències". La sensació és molt visual i provoca un impacte al lector, ja que allò que queda suggerit o que s’endevina entre el paper té molt a veure amb allò que explica el text de cada pàgina. L’obra mostra, a més, un ventall de recursos que sovint no s’exploten del tot en aquest tipus d’obres. "Juguem amb la tipografia, amb la grandària, amb les transparències i fem servir tapes gruixudes de cartró reciclat, entre d'altres".


Tothom pot equivocar-se
El llibre comença amb una cita de Ramon Llull i inaugura una col·lecció que es diu Ginkgo, "un arbre molt literari, antiquíssim, dels temps dels dinosaures, un arbre que ho ha resistit tot i que és força present a Granollers. Estem en la contemporaneïtat, però m'agrada que ens basem en un arbre mil·lenari i en un escriptor que es preocupa per la vida. No és només parlar sobre l’ecologia, ens agrada trobar una història que faci ‘crec’, una d'aquelles que tothom ha viscut i que el connecta a experiència o a una troballa".

El sentit últim de la col·lecció és la capacitat de preguntar-se les coses. "Volia donar la idea de consciència progressiva i que l’error no és dolent, que no passa res". Per això, justament, la història parteix de la idea de l’errada. "Quan hi ha un equívoc en un text, normalment es diu que el culpable és l’impressor. O bé els follets. I el llibre és una reflexió sobre aquesta idea, que tothom es pot equivocar".

Escriure per a nens i adults
La Pruden Panadès ja remena un munt de projectes que li permetin seguir enderiada en això d'explicar històries. I té entre cella i cella una un objectiu. "M’agradaria seguir publicant amb la idea d’aconseguir escriure per a nens i adults alhora. M’agraden molt les creacions que combinen això, com per exemple El Circ Imaginari de James Thiérrée, o l’obra de Pina Bausch, Joan Brossa o Buster Keaton. Sé que aconseguir-ho és complicadíssim, però m’agrada molt aquesta idea d’explorar les diferents capes de coneixement".

"Una creació plena interpel·la de diferents maneres. Estic convençuda que hi ha històries de temes actuals que poden ser plaents tant per a nens com per a grans". I aquesta idea sempre és present, com ho són les ganes de seguir escrivint, inventant, imaginant. "Tinc la voluntat de seguir publicant i fent coses. I crec molt seriosament que els nens no són pas tontos".

Per això mateix, Errata. Les tribulacions de l'impressor Prim és un llibre adreçat a tot tipus de nens, d’entre 0 i 90 anys. "És un llibre per parlar, per llegir acompanyat, que obliga el lector a manipular-lo. Ens agrada que el mirin grans i petits alhora". Un llibre que és una autèntica delícia, que demostra que la imaginació encara pot estimular-se de moltes maneres, que ajuda a pensar, i que té missatges que van més enllà de frases superficials. Un llibre que es pot començar per on vulguem, "pel davant o per darrere, tot i que jo recomano començar pel final". Allà, al final, hi trobarem explicat l’impacte ambiental que ha suposat el llibre. Tota una declaració de principis que vol dir moltes coses.
  Pruden Panadès amb el seu llibre, aquesta setmana. Foto: NacióGranollers

 

Participació