1 de 10

«No existeix un espai equivalent a Roca Umbert en tot Europa»

Entrevista a Teresa Llobet, que repassa l'actualitat i els projectes de la Fàbrica de les Arts

per Esteve Plantada, 17 de setembre de 2012 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de setembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Teresa Llobet, directora de Roca Umbert - Fàbrica de les Arts Foto: Esteve Plantada

Teresa Llobet Illa (Granollers, 1959), directora de Roca Umbert, confessa que tenia una sola premissa al cap quan li van encarregar la direcció de la Fàbrica de les Arts: "tenir l’antena ben desplegada". Amb aquest bon desig va començar l'aventura i així diu que s'enfronta, encara, al dia a dia d'una feina que li agrada i on vol seguir tenint les mateixes ganes d'escoltar de sempre. La trajectòria al capdavant de la gestió de l’Associació Cultural de Granollers es va convertir en el millor aval per tal d'esdevenir el cap visible de la Fàbrica de les Arts, a Roca Umbert, un dels espais que més recels i controvèrsies ha creat entre la ciutadania degut a una indefinició fefaent i a no tenir un rumb fix. Però, tal com confessa la pròpia Teresa, la grandesa del projecte és precisament aquí: en la virtut d’adaptar-se i "de saber rectificar el camí traçat". 
 
Creativitat, innovació i ciutadania
Els moments actuals ens diuen que la cultura i la creativitat són "elements imprescindibles per sortir de la crisi". Roca Umbert treballa en tres idees molt clares des dels inicis: creativitat, innovació i ciutadania. El primer d’aquests valors, la creativitat, ve fomentat per la presència de creadors en residència. "Hi ha dues empreses com Arsènic i el Taller Sarandaca i som a punt d’acollir-ne una tercera, també de l’àmbit de la creació. A banda d'això, tenim 9 artistes d’arts plàstiques, i ara mateix hi ha instal·lades 6 empreses de productores audiovisuals".
 
Pel que fa a la innovació, la petja és "ben clara en tot allò que representa un espai de noves tecnologies com el CTUG". El darrer dels valors, la ciutadania, és una aposta que té per objectiu "que la creativitat reverteixi en un territori, que les persones creïn en un context i en facin patrimoni de la nostra ciutat". Per això és tan important la formació. "A cada exposició de l’Espai d’Arts hi programem activitats paral·leles que ajudin a entendre què està fent l’artista. Ho trobo fonamental". El repàs als tres valors que la Teresa Llobet remarca acaba amb un desig acomplert: "m'agrada pensar que Roca Umbert és un lloc on fer coses és fàcil".

 
Roca Umbert, un espai obert 
Roca Umbert ha de ser, també, un lloc obert, "amb unes pàgines en blanc on la gent hi posi color. Ha de ser un espai amb necessitats que s’adaptin a cada moment". Segons Llobet, la convivència de diferents inquietuds és el que dóna valor al projecte. "El que fa interessant aquesta Fàbrica de les Arts és que, en un espai no massa gran, hi ha una mica de tot. I que també es dóna una barreja molt enriquidora entre amateurs i professionals". 
 
La idea és facilitar al màxim les coses. "Crec que és la gent qui ha de portar idees a l’espai. L’ajuntament només ha de facilitar el camí". Un ambient que es fa palès amb l'energia dels mesos previs a la Festa Major. "Aquesta energia i les ganes de treballar que veig em fan molt feliç. M'agrada veure cada tarda l’ambient que es respira i com es prepara la festa. Tenir aquest espai a Roca Umbert és una gran sort", remarca Llobet. 
 
Però també hi ha coses que cal millorar. "Encara estem en procés de perfilar-ho tot. Per exemple, hem d’acabar d’aconseguir que la NAUB1 arrenqui de tot". Segons Llobet, Roca Umbert té també un dèficit important en matèria comunicativa. "Hem de millorar molt a nivell comunicatiu. De vegades, l’administració viu ancorada en uns temps que no són els actuals: la dificultat en els processos administratius o els dèficits en noves tecnologies entorpeixen la relació amb el sector privat, amb el qual hauríem d’anar de bracet”. 
 
El futur immediat de Roca Umbert
Ara com ara, no està prevista la rehabilitació de cap altre nou espai, ja que "primer hem de consolidar el que ja tenim". Però sí que hi ha alguns projectes en ment. xom ara "oferir a tot el recinte de Roca Umbert un espai wifi gratuït. I també urbanitzar algun dels carrers que encara és de terra. Això em preocupa molt més que rehabilitar els espais que queden". 
 
"També m’agradaria accentuar el gran potencial educatiu de Roca Umbert. Una escola pot passar tot un dia a l’equipament fent activitats de gran interès. Hem de saber crear aquest hàbit i sumar-lo a tot allò que tenim. Només ens falta que tot sigui més homogeni, que l’espai faci de paraigües de tots aquests equipaments que ja existeixen". 
 
Un espai sense equivalent a Europa
L’any passat van passar per l’espai de Roca Umbert unes 300.000 persones. "Tenim un equipament que és molt polièdric: hi ha hagut fires, convencions, xerrades, exposicions, els musulmans ho han fet servir per celebrar el ramadà, etc. La fàbrica de les Arts és la suma de totes aquelles persones que hi fan coses". 
 
L'objectiu és aconseguir que la gent es senti a gust, com a casa. "I també m'agradaria que tothom veiés les mateixes oportunitats que jo veig a l’espai". En aquest sentit, Llobet reivindica el paper de l'alcalde, Josep Mayoral, "el primer entusiasta de Roca Umbert i de les possibilitats que té. Crec que vam ser pioners. De fet, no trobo cap equivalent a Europa -en ciutats mitjanes com la nostra- amb un espai com aquest, que tingui absolutament de tot. Som força singulars".
 
I així, amb la idea de ser especials, acaba el repàs que la Teresa Llobet ha fet de l’actualitat i dels projectes que es presenten al futur immediat de Roca Umbert. "Tinc la gran sort que m’agrada molt la meva feina", una certesa que diu des que treballava a l’AC, una entitat de la qual no vol desvincular-se. "Segueixo activa al Cineclub, venc entrades els cap de setmana i encara vaig a reunions. Vull estar a l'aguait de tot el moviment cultural de Granollers". De moment, això demostra que sí, que encara té l'antena ben desplegada i que no ha perdut les ganes de seguir escoltant. Dos components claus per a una directora singular d'un espai més que singular.

 
Un dels espais exteriors de Roca Umbert, la fàbrica de les Arts Foto: rocaumbertFA

 

Participació