«Els que diuen que el llibre digital fracassarà s'equivoquen»

Rosa Viñallonga, sòcia de La Gralla, revela l'estratègia de la llibreria per no perdre el tren dels e-books

per Redacció , 6 de juny de 2012 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Rosa Viñallonga, una de les ànimes d'aquesta llibreria de Granollers. Foto: La Gralla

La relació de La Gralla amb les noves tecnologies comença molt aviat, quan la majoria de nosaltres encara no coneixíem què era Internet. "Des d'abans de traslladar-nos a la botiga nova, l'any 1991, ja enviàvem les comandes a través d'un mòdem", explica la Rosa Viñallonga, una de les ànimes d'aquesta llibreria de Granollers. Els encàrrecs els rebia la central de Bestiari, una xarxa que agrupa 22 llibreries independents. Tot i això, la informatització de la botiga encara era relativa, i no és fins el 1995 que incorporen un software integral per a llibreries, que integra estocs, comandes, peticions, etcètera. "Cap a l'any 2000 vam anar més enllà i vam deixar de marcar els llibres", i des de llavors per consultar el preu cal passar el codi de barres per uns lectors instal·lats a la botiga. "El canvi ens feia molt respecte, pensàvem que la gent es queixaria, però a tothom li va encantar", assegura la Rosa.


Des de llavors La Gralla no s'ha perdut cap millora tecnològica: a la seva web lagralla.com recomanen llibres, pengen fotos de les presentacions i cada setmana actualitzen la llista dels més venuts. També mantenen un blog i tenen presència a Twitter (260 followers) i Facebook (489 seguidors), on parlen del dia a dia a la llibreria. "Pensem que és molt important ser a les xarxes socials, i a més funciona, perquè la gent respon i ve als actes que anunciem", explica la Rosa. "Tenim una persona que se n'encarrega, i la primera cosa que fa cada matí és actualitzar les xarxes socials. El contingut el podem escriure diversos autors, però ell se'n cuida i és qui ho penja".

Venda de llibres online

Des de fa uns anys, La Gralla també s'ha apuntat a la venda de llibres online i des del seu web, a través del portal de Bestiari.net, els clients poden comprar llibres en paper des d'Internet i rebre'ls a casa. Aquesta és la segona temptativa de venda online de la llibreria, ja que l'any 2003 també van col·laborar amb el projecte totselsllibres.com, que va tancar uns anys més tard. "Allò va néixer abans que la gent s'ho cregués de veritat", diu la Rosa, en referència a aquesta iniciativa de venda online, que potser va morir abans d'hora per ser massa pionera.

"La gent no acabava de creure en la venda per Internet, llavors. Passava com els que ara diuen que el llibre digital fracassarà, i s'equivoquen". Des de La Gralla tenen clar que no poden perdre el tren dels e-books, i per això acaben de subscriure un acord amb el Gremi de Llibreters per crear un portal propi de venda de llibres electrònics que, si tot va bé, es presentarà aquest agost. "Vendrem tots els llibres digitals i també un aparell de tecnologia punta, amb les mateixes prestacions que el Kindle d'Amazon, la mateixa pantalla, software actualitzable i totes les prestacions possibles", avança la llibretera. "L'aparell també tindrà tecnologia de núvol, de manera que quan compris un llibre el podràs llegir a 5 aparells diferents", afegeix.


"A més, podrà comprar i descarregar títols a d'altres llibreries electròniques, i els lectors que tinguin altres aparells, com el Kindle o l'iPad, podran comprar els llibres a través de la nostra web i donar negoci a les llibreries de proximitat", rebla la Rosa, que confia que d'aquesta manera les llibreries petites puguin plantar cara a les grans multinacionals com Apple o Amazon. En aquest sentit la unió dels petits fa la força, ja que el projecte agruparà una trentena de llibreries catalanes, i d'aquesta manera els costos i els riscos seran molt menors. "No sabem si hi haurà negoci, però no podem perdre el tren", sentencia la Rosa.

Llibres més barats?
I és que agradi o no, Internet ja és una realitat que afecta a les llibreries. "Des que la gent té Internet estem venent un 40% menys de diccionaris o guies de viatges, per exemple". La pirateria de llibres, sobretot en espanyol, també preocupa al sector, però aquí La Gralla és massa petita per fer-hi res. Per intentar frenar les descàrregues il·legals darrerament ha crescut el debat entorn del preu dels llibres digitals, ja que molts usuaris es queixen que un e-book valgui el mateix que un llibre en paper. La Rosa no defuig la polèmica i explica com veu la qüestió. "El preu final del llibre el fixen els editors, però jo crec que si no hi ha despeses d'impremta, no hi ha despeses de transport i no hi ha despeses de magatzem... el preu hauria de ser més baix per lògica, no?".

Des de fa uns anys, La Gralla també s'ha apuntat a la venda de llibres online. Foto: La Gralla

 

Participació