«No tinc Twitter ni Facebook perquè no tindria temps per gestionar-ho»

L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, explica la relació que manté amb Internet i les noves tecnologies

per Albert Forns , 23 de maig de 2012 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mayoral destaca que la tecnologia és una part essencial de la seva feina. Foto: NacióGranollers

Internet ha canviat les nostres vides. Els mòbils i les xarxes socials estan canviant els nostres hàbits, i la secció Vallès 2.0 que estrenem aquest dimecres ens descobrirà la relació que tenen els vallesans amb les noves tecnologies. Parlarem amb veïns de la comarca que viuen de la tecnologia i d'altres que no, que s'hi han girat en contra. Parlarem amb granollerins que des de la ciutat han desenvolupat jocs d'ordinador que triomfen a l'estranger, però també de com els comerços locals intenten aprofitar la xarxa per reinventar-se. Parlarem amb ciutadans anònims que són veritables celebritats a Internet, i també coneixerem com utilitzen la xarxa alguns dels nostres veïns més il·lustres.


El primer entrevistat de Vallès 2.0 és l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, que es defineix com un "home utilitari", i bona prova d'això és la relació que manté amb Internet, encarada estrictament a una feina que li pren la major part d'hores del dia. Mayoral es confessa totalment dependent de la tecnologia com a alcalde, sobretot de cara a gestionar els centenars de correus electrònics que rep cada dia, una tasca que fa amb l'ajuda de la seva cap de gabinet. En això ocupa precisament les últimes hores del dia, quan arriba a casa després de sopar, una estona que no dedica a desconnectar, sinó que acaba dedicant-la a revisar els papers de la jornada, preparar e-mails, posar al dia l'agenda i prendre notes sobre temes pendents de cara a l'endemà.

Llegir els titulars dels diaris digitals

El matí següent, de les primeres coses que farà serà revisar el correu electrònic i llegir els titulars dels digitals vallesans, que li arriben per correu electrònic. "A això hi estic totalment enganxat, els llegeixo tant bon punt m'aixeco", explica Mayoral. Les noves tecnologies també li han facilitat el repàs diari a l'actualitat, seguint diversos digitals catalans i també la premsa tradicional en format electrònic, com el diari El País.

"La tecnologia s'ha convertit en una part essencial de la nostra feina", diu Mayoral, que no recorda l'any exacte que va començar a fer servir Internet, però el situa a finals dels anys noranta, quan les administracions van començar a descobrir el potencial de la xarxa per simplificar tasques i millorar la comunicació amb els ciutadans.


Josep Mayoral és un d'aquells alcaldes que passeja, que se'l veu pel carrer, i aquest passar la tarda anant d'un barri a un altre i d'un acte a un altre el fa sempre amb un smartphone a la butxaca, un iPhone d'última generació que li permet estar en contacte amb la seva secretària, llegir correus urgents, i fins i tot comunicar-se per missatgeria. "També utilitzo el WhatsApp, últimament. En definitiva, estic perpètuament connectat".

L'alcalde Josep Mayoral, dimarts a la tarda al seu despatx de l'Ajuntament. Foto: NacióGranollers

"Només seré a les xarxes socials que les pugui gestionar jo mateix"
Tot i això, l'alcalde confessa que, contràriament al que fan molts dels seus col·legues polítics, ell no utilitza les xarxes socials. "He decidit no tenir Twitter ni Facebook perquè no tindria prou temps per gestionar-ho". Només durant la campanya electoral de les municipals de 2011 va existir un dietari de campanya al seu lloc web oficial, i també un perfil de Facebook. El seu equip de campanya va decidir que eren elements de comunicació importants, "però no els escrivia jo, i vaig voler especificar en tot moment que eren el Facebook de la candidatura, no el meu Facebook, i el dietari no era meu sinó de la campanya". En aquest sentit, els articles del dietari de campanya els signava el seu número 2, Jordi Terrades. "Només tindré un perfil amb el meu nom a les xarxes socials el dia que les pugui gestionar jo mateix, i vull mantenir aquesta fidelitat amb els ciutadans".

La feina d'un alcalde no s'atura mai, però a l'estiu, les setmanes que pot fer vacances, Josep Mayoral acostuma a viatjar, i en aquest aspecte si que Internet s'ha tornat una eina indispensable. L'alcalde utilitza regularment la xarxa per comprar viatges, bitllets d'avió i reservar hotels, de manera que per ell la xarxa ha substituït en certa manera l'agència de viatges. A l'hora de preparar el viatge i conèixer la zona que visitarà, Mayoral ja no fa servir tant la xarxa per informar-se. "Sóc molt tradicional, en aquest aspecte, i m'agraden molt les guies de viatge clàssiques, les de tota la vida". "Tot i això, a Internet puc trobar informació específica sobre la zona o de més actualitat", matisa. A dia d'avui, comprar per Internet li sembla una activitat totalment normalitzada, sense problemes; la compra d'entrades també és una de les activitats que acostuma a fer online.

En un futur llunyà, quan hagi aparcat la política, Mayoral està segur que podrà passar moltes més hores a Internet, si mai aconsegueix que el dia a dia de feina baixi d'intensitat. "Tinc una llista molt llarga de coses per fer d'aquí uns anys, i m'agradaria fer més coses a la xarxa". "Però no faig mai previsions de futur", conclou, perquè "jo sóc molt d'allò que deia Salvat-Papasseit, quan deia que fer-se propòsits no és fer feina". No ens sorprèn: una actitud completament catalana.

 

Participació