La crisi econòmica transforma casals d'avis de Granollers

La intervenció del FROB a Catalunya Caixa obre per primera vegada a infants i joves el Club Sant Jordi

per Sílvia Solanas, 15 de maig de 2012 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Façana del conegut com a Club Sant Jordi de Granollers. Foto: Sílvia Solanas

El que va ser el Club Sant Jordi de Granollers durant més de 30 anys, lligat a l'Obra Social de Caixa Catalunya, ja és història. Actualment es diu CX Espais Granollers, i està immers en un procés de transformació. Fins ara, era un club privat per a majors de 65 anys amb compte a l'entitat financera. Ara està obert a tothom. Des de finals del 2010 el lloc s'està repensant per adreçar l'espai a les necessitats socials del territori. Segons han explicat des de Catalunya Caixa Obra Social, això vol dir activitats relacionades amb aturats de llarga durada, amb persones amb risc d'exclusió social o amb la infància, entre d'altres.


Els 45 centres d'aquest tipus que hi ha a Catalunya estan fent aquesta transformació i, per tant, cadascun tindrà unes particularitats diferents adaptades al seu territori. Darrera la construcció d'aquest projecte hi ha quatre entitats socials, com són la Fundació Pere Tarrés, la Xarxa Gedi, Suara i ABD, associació de benestar i desenvolupament. En el cas del CX Espais Granollers, l'anàlisi de les necessitats s'ha fet amb l'Ajuntament i entitats locals, com ara els Amics de l'Àfrica, els Serveis Socials, l'Agrupament Escolta, l'Associació Amic i l'Escola Lledoner, entre d'altres. Tots plegats han determinat que ha de ser un espai per millorar la inserció laboral de joves per respondre a l'elevada taxa d'atur d'aquest col·lectiu. També busca ajudar infants sense recursos i amb problemes d'aprenentatge i, alhora, continuar atenent la gent gran, però amb un enfoc diferent del que hi havia fins ara.

Rebre, però també donar

Per als majors de 65 anys, que fins ara tenien a Joan Prim el seu espai d'oci, es treballa amb una proposta d'envelliment actiu. Dit d'una altra manera, fer-los partícips de les activitats no només com a usuaris, sinó també com a voluntaris dinamitzant tallers. Parlen d'un concepte d'oci amb un sentit diferent del que hi havia fins ara, que consistirà no només en rebre, sinó també en donar. De tota manera, des de CX Espais Granollers han volgut aclarir que continuaran tenint algunes activitats d'oci per a persones d’edat avançada que ja no puguin participar com a voluntàries, i davant la distància física que els separa d'altres casals per a la gent gran.

Des d'Obra Social de Catalunya Caixa són conscients de les reticències que genera aquesta transformació entre el públic que acostumava a utilitzar aquests espais. Per això han començat aquest canvi de manera esglaonada perquè no sigui traumàtic. Per ara, a Granollers han començat tallers de reforç de lectura i escriptura per a nens, projectes d'intercanvi lingüístic, o una aula d'alfabetització informàtica adreçada a la recerca de feina, entre d'altres. Algunes de les usuàries habituals del centre estan a l'expectativa de com serà tot plegat, i confien poder continuar-hi anant a fer boixets. Altres, apunten que mentre tothom es comporti no hi veuen problema per conviure col·lectius socials i generacionals tan diversos.


Els canvis multipliquen el nombre d'usuaris
Abans d'aquest canvi, unes seixanta persones utilitzaven setmanalment aquest espai. Actualment, a l'obrir-se a més tipus de públic, passen dues-centes setanta persones pel CX Espais Granollers. El canvi d'enfoc d'aquests casals per a la gent gran també ha suposat modificacions a nivell de personal. Han substituït les persones que en tenien cura per educadors socials.

Amb la transformació de l'entitat financera, des d'Obra Social apunten que actualment la figura jurídica que regirà Obra Social encara està per determinar. Hi ha l'opció que passi a ser una fundació sense ànim de lucre.

Un taller de boixets al CX Espais Granollers, fa només uns dies. Foto: Sílvia Solanas

 

Participació