Núria Bosch avisa que el pacte fiscal és «una necessitat»

La catedràtica d'Economia Pública de Bigues i Riells defensa el concert econòmic des de Sant Celoni

per BaixMontseny.info, 5 de maig de 2012 a les 19:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
D'esquerra a dreta: Jordi Cuixart, Francesc Deulofeu i Núria Bosch, aquest divendres. Foto: Jordi Purtí

Aconseguir el concert econòmic de què disposen les comunitats forals, el País Basc i Navarra, és "una necessitat" i una manera d'encarar el futur. "Aquest ha de ser el model del pacte fiscal que ha de negociar Catalunya amb l'Estat", així ho ha explicat Núria Bosch, cvatedràtica d'Economia Pública i coordinadopra del grup d'experts de la balança fiscal, en l'acte Pacte fiscal, què és. Per què ens convé?, celebrat divendres al vespre a la sala Bernat Martorell de Sant Celoni, i organitzat per CiU.


Núria Bosch, veïna de Bigues i Riells i col·laboradora de VallèsOriental.com, argumenta aquestes afirmacions donant a conèixer algunes dades concretes, com per exemple que cada català paga 6 euros cada dia que no tornen o bé que la mitjana de la balança fiscal de Catalunya amb Espanya entre els anys 1986 i 2009, sense pensions i cotitzacions socials, de cada 100 euros que s'envien a Madrid només en tornen 57; per tant, el dèficit fiscal anual és del 43% dels ingressos aportats.

Altres dades que es van donar a conèixer són que en el decurs de l'any 2009 el dèficit fiscal va ser del 8,4% del PIB, xifra que equival, va dir la catedràtica d'Economia Pública, a 16.409 milions d'euros; és a dir, que cada català paga a fons perdut 2.251 euros i "això representa el 44% del pressupost de la Generalitat". Tant és així, que  si es pot contrarrestar el desequilibri, la Generalitat podria eixugar el seu deute en tres anys.


La clau de la caixa
Bosch remarca alguns aspectes del pacte fiscal com irrenunciables per a Catalunya, com és el cas de tenir un model singular que s'apliqui només a Catalunya i que suposi una disminució a la solidaritat que actualment és excessiva. En qualsevol cas, però, el que cal a Catalunya és no renunciar a tenir la clau d'un model de finançament que comporti a la Generalitat poder disposar d'un major poder tributari, "administrant els impostos que es recapten a Catalunya, perquè ara es depèn massa de les transfarències estatals", assegura Bosch, que també defensa que el pacte constitucional del 1978 s'ha trencat i que avui el 75% dels catalans diuen que estan a favor del pacte fiscal.


L'acte d'aquest divendres es va completar amb la presència de Jordi Cuixart, tresorer d'Òmnium Cultural, que va recordar que la manifestació del 10-J de l'any passat a conseqüència de les retallades de l'Estatut va suposar un punt d'inflexió molt gran per part de la societat catalana: "per primera vegada les seves exigències passen per davant dels polítics". Va presentar l'acte francesc Deulofeu, president del grup municipal de CiU a Sant Celoni.

 

Participació