Doble de directes

CRÒNICA: El valencià Andreu Valor i els mallorquins Miquel Serra i Gran Amant, a la NAUB1 de Granollers

per Joan Gener Barbany, 2 de maig de 2012 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Andreu Valor durant el concert a la NAUB1 de Granollers. Foto: Joan Gener Barbany

Al llarg de la història, intel·lectuals, artistes i activistes del País Valencià ens han donat raons per creure en els Països Catalans, molts d'ells amb la justícia social com a emblema principal. Des del 2010 amb En les Nostres Mans (Mesdemil, 2010), cal afegir-hi Andreu Valor. El cantautor de Cocentaina (El Comtat) està a punt de publicar el seu segon treball, A l'ombra de l'obscuritat, que ha tirat endavant amb el sistema de micromecenatge. Valor és presència de veu i la creixent convicció de voler resseguir el compromís amb el país(os), la Terra i la humanitat. Home de cançons delicades, quasi sedants. El divendres 30 d'abril d'aquest any, arribava a Granollers acompanyat, per primer cop, de les cordes del gran Borja Penalba. Amb el valencià al costat, les cançons de Valor van sonar més estimulants, riques en matisos i amb aquella frescor d'haver assajat el mateix dia, poques hores abans del concert. Recordant l'espectacle La cançó necessària, tendre amb Dolça i trista i convincent amb No m'obligues, les noves cançons d'Andreu Valor són petites píndoles cantades a la sinceritat, la coherència, el compromís i l'amor.


La nit següent, amb aquella pluja que va caure, aterraven a la NAUB1 dues bandes mallorquines que demanen pas. Son una emergència que val la pena escoltar per la personalitat que despleguen i gaudir d'un directe que ha cridat l'atenció de Foehn Records.

Miquel Serra va ser el primer a pujar a l'escenari acompanyat de la seva banda. El manacorí és un d'aquells músics que desperta curiositat i que se li intueix recorregut. Una proposta que crea embolcalls atmosfèrics a l'oient, passejant per planetes alegrament onírics, universos de mantres pop i selves d'una mediterrània psicodèlica. Van oferir minuts de molt bona música, deixant entreveure una evolució que només pot anar a més.


Gran Amant va oferir un directe juganer i de pes omplint l'escenari de la NAUB1. Ja ha tret el cap amb El primer disc (Foehn Records, 2011) liderats per Gerard Armengol, personatge que ret homenatge a la irreverència educada i la ironia necessària. Amb un directe juganer i la consistència de la qualitat, Gran Amant va desplegar pop, twist i rock amb dosis de llibertat. Amb King Kong, Wes Craven, Laura Palmer i "és un país pels amants i pels artistes i poetes, una terra de dones i vi negre, toreros i pernil salat", sobre Espanya, es situen a l'òrbita arrauxada i prometen directes grans.

Miquel Serra i Gran Amant també han visitat la capital del Vallès Oriental. Foto: Joan Gener Barbany

 

Participació