El Baix Montseny es mobilitza per defensar l'escola en català

Uns 300 veïns de Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera i Vallgorguina surten al carrer

per BaixMontseny.info, 30 d'abril de 2012 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Lectura del manifest a Sant Esteve de Palautordera Foto: Elies Ramil

"El català ha estat una llengua perseguida en nombrosos períodes de la nostra història. Tot i així la voluntat i perseverança de generacions i generacions de catalans i catalanes han fet perviure una llengua mil·lenària com la nostra." Així es com comença el manifest que aquest cap de setmana s'ha llegit en les concentracions que s'han portat a terme davant dels ajuntaments de Sant Esteve de Palautordera, Vallgorguina i Santa Maria de Palautordera sota el lema "l' escola en català és de justícia!" i en les quals hi han participat unes tres-centes persones en el global d'aquests tres municipis baixmontsenyencs, seguint la consigna de la Comissió Promotora de Defensem l'Escola en Català.


La finalitat de les concentracions és l'exigència d'aprovar una nova llei que blindi el català com a única llengua vehicular de l'ensenyament i d'aquesta manera rebutjar la sentència del Tribunal Suprem que ordena que en els propers mesos la llengua espanyola sigui reintroduïda com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya juntament amb el català, i que totes dues llengües cooficials han de ser vehiculars en la mateixa proporció.

Els promotors de les concentracions volen deixar clar que "una vegada més, forces polítiques i judicials de l'estat espanyol ataquen i sentencien el català i el sistema d'immersió lingüística". En aquest sentit també diuen que les sentències judicials per imposar el castellà en l’ensenyament, igual com es va fer durant la dictadura franquista, tenen com a objectiu destruir la llengua catalana, el principal fonament de la nació catalana.

Aturar la sentència del Tribunal Suprem, s'explica des de l'entitat promotora, va més enllà ja que es pretén és "trencar el consens social creat al voltant de la nostra llengua pròpia, acabar amb el model lingüístic escolar, judicialitzar la política lingüística i marginar el català com a llengua vehicular comuna i de relació del sistema educatiu."

Dignitat de la nació catalanaConcentració davant l'Ajuntament de Vallgorguina Foto: Xavier Blanquer

En aquest manifest s'exigeix per la dignitat de la nació catalana que s’aturin les sentències judicials contra el català com la llengua vehicular de l’escola catalana, "perquè no les acatarem", s'exigeix al Parlament de Catalunya que es blindi per Llei el català com a única llengua vehicular de l’ensenyament, i iniciar ja la transició a la independència nacional, per proclamar la independència el més aviat possible i poder normalitzar definitivament la llengua i la cultura catalanes.

Proposicó de Llei
La Comissió Promotora Defensem l'Escola en Català va presentar el setembre passat la Proposició de Llei com a Iniciativa Legislativa Popular al registre del Parlament de Catalunya, amb el nom “Salvem l’escola en català”. La Mesa del Parlament, però, va rebutjar la seva tramitació amb l’argument que era inconstitucional. Després, es va presentar a través d'un subgrup parlamentari i ha estat admesa a tràmit perquè la Mesa del Parlament no pot rebutjar iniciatives legislatives presentades per Grups o
Subgrups Parlamentaris, com sí pot fer amb les ILP.

Per això, la Comissió Promotora ha endegat a molts municipis del Baix Montseny i d'arreu de Catalunya una recollida de signatures amb l'objectiu d'utilitzar "el Dret de Petició regulat pel Parlament de Catalunya, via signatures, que els diputats i les
diputades del Parlament votin a favor de la Proposició de Llei Defensem l’Escola en Català". La proposició de Llei es debatrà al Ple del parlament de Catalunya durant aquest any 2012.


Mobilització en defensa del català a santa Maria de Palautordera Foto: Sergi Zamora

 

Participació