Pau Gener impulsa el primer Festival de Poesia de Sant Celoni

La iniciativa s'ha anunciat durant la presentació d'una renovada Mostra d'Entitats

per BaixMontseny.info, 26 d'abril de 2012 a les 16:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
  Paca Rodrigo, Jaume Tardy, Júlia de la Encarnación i Pau Gener, aquest dimecres. Foto: Jordi Purtí

La plaça de la Vila de Sant Celoni es transformarà la tarda dels dissabtes i s'omplirà d'activitat des del dia 5 de maig i fins la revetlla de Sant Joan, el 23 de juny. Tot plegat, gràcies al nou enfocament que des d'aquest any es vol donar a la Mostra d'Entitats de Sant Celoni, en la qual hi participaran una quarantena d'associacions que s'aniran repartint els dissabtes al llarg d'aquests dos mesos.


La nova proposta es va presentar aqust dimecres a la tarda a la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Celoni. La idea és revitalitzar la vida al carrer, dinamitzar Sant Celoni a nivell cultural, social i també a nivell econòmic "hem sumat diversos  projectes que lliguen entre sí amb la idea de revitalitzar la vida al carrer", explica Júlia de la Encarnación, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Sant Celoni.

En aquest sentit, la Mostra d'Entitats ja no es farà en tot un dissabte com fins ara, sinó que es repartirà en cinc tardes amb un doble objectiu: el primer, que les entitats puguin disposar de més espai per exposar amb més comoditat i visibilitat el que fan; i el segon, abaratir el cost en moments de crisis. Júlia de la Encarnación ha dit que dels 12.000 euros que es gastaven en un sol dia, ara els costarà 8.000 els dos mesos. "Calia replantejar-s'ho i ho hem fet de forma consensuada amb les entitats", assegura la responsable de Cultura de l'Ajuntament celoní. La Mostra d'Entitats es tancarà el 16 de juny hi haurà una gran festa amb dos grups de castellers i a la nit el Concert del Amics de les Arts a l'Ateneu presentant el nou disc Espècies per catalogar .


1r Festival de Poesia i 4t Festival de les Veus
En la línea de promoció de la creació local, la proposta inclou dos festivals: El 1r Festival de Poesia que tindrà lloc el 12 de maig i el 4t Festival de les Veus, el 2 de juny. Tal i com va explicar el poeta i col·laborador de VallèsOriental.com, Pau Gener, coordinador del 1r Festival de Poesia, el 12 de maig, "sota la presència del Montseny i el Montnegre, Sant Celoni tindrà el privilegi de reunir algunes de les veus poètiques més remarcables de la llengua catalana, de diferents procedències, edats i estils literaris que a més de ser bons escriptors també són bon recitadors”.  S’esperen noms com Jordi Vintró, Francesc Garriga, Meritxell Cucurella-Jorba, Nú Miret, Esteve Plantada, Blanca Llum Vidal, Enric Casasses, Dolors Miquel i Tomàs Arias.

 
"En un poble amb una ratio de poetes per metre quadrat tan alta", Gener va plantejar el Festival amb voluntat de "crear marca, pel poble i per fora, de manera recíproca i que aconseguim que la gent acabi associant el municipi al Festival". Acompanyaran els recitals, petites mostres de cultura local al pati de Can Ramis amb la participació de la Colla Gegantera, Bocs i Cabres, la Colla Bastonera Quico Sabaté i la Colla de Diables de Sant Celoni.
 
A banda, el 2 de juny, a la Rectoria Vella, tindrà lloc el 4t Festival de les Veus que enguany permetrà escoltar i compartir dos grups vocalistes i un duo de cançó amb músiques de tres ètnies diferents. Tal i com va explicar l’organitzadora del Festival, Paca Rodrigo, del Centre Artístic de la Veu Intuït, “cada any intentem sorprendre una mica i en aquesta ocasió ens centrem en la barreja d’idiomes, de cants, de cultures de tot arreu amb una clara voluntat de compartir i de motivar”. 
 
El Festival portarà  el cantant de Guinea Bissau Mü i a violoncel·lista Sasha , les seves cançons amb arrels i aromes africans i russos; Todorka, quatre veus femenines que canten música dels Balcans, difícils harmonies vocals i Actea, divuit veus femenines amb un  repertori de la música popular xinesa i la seva poesia.

Per tot plegat, el regidor de Promoció Econòmica, Jaume Tardy va assegurar que “des de l’Ajuntament assumim que hem de fer una forta contenció de la despesa, però tenim molt clar que cal revitalitzar el municipi, no ens podem resignar i hem de generar activitat perquè el poble sigui atractiu per la gent que hi viu i per la gent de fora. Sant Celoni és com un centre comecial obert on la gent ha de venir per estar-s’hi, per passejar, per consumir cultura i comerç”. 


Imatge d'arxiu de la Mostra d'entitats del 2011. Foto: Revista la Vila

 

Participació