El gasoducte que travessa el Vallès Oriental no connectarà amb França

Diverses associacions denuncien que l'enorme afectació que aquesta obra està provocant als espais naturals haurà estat «del tot injustificada»

per Redacció, 13 d'abril de 2012 a les 15:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les obres del gasoducte al seu pas per Lliçà d'Amunt. Foto: Aj. Lliçà d'Amunt

El Ministeri d'Indústria ha reconegut per escrit i de manera oficial que el gasoducte Martorell-Figueres, que travessa el Vallès Oriental, quedarà aturat a Hostalric (la Selva) sense data de continuïtat. Aquesta situació és conseqüència de la decisió del govern francès de no construir el tram del gasoducte Figueres-Barbairan per interconnectar la xarxa gasista de l'Estat espanyol amb l'europea; França optarà per la interconnexió a través del gasoducte de Biriatu-Larrau al País Basc francès. "Aquest fet posa de relleu la manca de rigor d'Enagas i del Ministeri d'Indústria a l'hora de planificar i executar aquesta infraestructura, la interconnexió de la qual mai ha tingut l'aprovació en ferm per part del govern francès", segons han denunciat aquest divendres membres d'Adenc, Entesa per Sabadell, l'Altraveu de Castellar del Vallès i UES.


"Es tracta d'una greu irresponsabilitat, ja que el gasoducte no tindrà la funció per la qual es construeix (transportar gas d'Algèria als països centreeuropeus) i haurà significat una inversió inútil de 42 milions d'euros i una destrucció dels espais naturals dels dos Vallès del tot innecessària", afegeixen aquestes associacions, que denuncien que, "tot i la inutilitat de l'obra", aquesta continua i es realitza sense les garanties necessàries. Segons les associacions, hi ha manca de rigor tècnic, que ha comportat l'aturada de les obres de més de tres mesos a causa del desconeixement del territori; intervenció en l'àmbit del domini públic hidràulic sense la preceptiva autorització de l'ACA; indefinició dels projectes ambientals de restauració dels espais per on travessa el Gasoducte; i un paper residual de la Generalitat i els ajuntaments en el seguiment de l'execució de les obres. "La declaració d'impacte ambiental no preveia la constitució d'una comissió mixta de seguiment tal i com seria aconsellable amb una obra d'aquesta dimensió i impacte territorial", conclouen.

El gasoducte, promogut per Enagas per mandat del govern espanyol, ha trinxat diversos boscos, ja que obliga a crear una pista de 21 metres d'amplada a l'eix de la qual s'excava una rasa d'un metre on es col·loca la canonada de 90 centímetres per on posteriorment passarà el gas natural. El gasoducte passa per Caldes de Montbui, Lliçà d'Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana, Canovelles, l'Ametlla del Vallès, les Franqueses, Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor, Llinars, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni i Gualba. En el tram entre Caldes i les Franqueses, el recorregut s’aproxima al que el Ministeri de Foment va proposar en el seu dia per al Quart Cinturó, un projecte ara congelat. A partir de Llerona, el traçat varia perquè puja cap a Corró d'Amunt per entrar a Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor i Llinars. A partir de Sant Celoni, el gasoducte bàsicament discorre pel mateix corredor de l'autopista AP-7.

 

Participació