Humberto Rivas mostra la Granollers dels anys vuitanta

El Museu acull fins al 2 de setembre una exposició amb 29 fotografies inèdites de la ciutat

per Redacció, 11 d'abril de 2012 a les 17:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una de les fotos de l'exposició mostra Can Trullàs. Foto: Humberto Rivas

Humberto Rivas, fotògraf. Compromís creatiu
és la nova exposició temporal que presenta el Museu de Granollers conjuntament amb l'Arxiu Humberto Rivas. La mostra, que s'inaugurarà el dijous 19 d'abril i podrà visitar-se fins al 2 de setembre, busca apropar l'obra i la personalitat del fotògraf Humberto Rivas (1937-2009), i alhora rememorar la seva mirada a Granollers, que va immortalitzar l'any 1983 en un seguit d'imatges de la ciutat que n'exemplifiquen el compromís creatiu. Des de la mort de l'autor, l'Arxiu Humberto Rivas té com a objectiu difondre la dimensió creativa de la seva personalitat, i investigar en la faceta de pedagog i pensador del mitjà fotogràfic de l'artista.


L'exposició, comissariada per Luisa Ortínez i María Helguera, presenta 29 fotografies amb dos gran blocs expositius. El primer, dedicat a la seva trajectòria, exposa de manera sintètica divuit imatges que són gairebé icones de l'obra fotogràfica de Rivas i que han quedat, per sempre, associades a l'artista. Els retrats austers, els edificis estigmatitzats pel pas del temps, les habitacions desertes i els paisatges amb el temps aturat configuren el món creatiu de Rivas.

El segon bloc, sota el títol Humberto Rivas a Granollers, presenta onze imatges fruit del treball que el 1983 el fotògraf va realitzar per a l'exposició col·lectiva Granollers: 8 punts de vista, que va tenir lloc al Cercle Cultural de La Caixa de Granollers. Per Rivas, la proposta va ser estimulant per la llibertat creativa de què va gaudir i important per compartir aquest treball amb la resta de fotògrafs: Miquel Nauguet, Pere Cornellas i Manel Ubeda, Joan Fontcuberta, Toni Cumella, Jordi Guillumet i Pere Formiguera, amb alguns dels quals travaria una amistat mantinguda al llarg de tota la vida. Són aquestes imatges un exemple més del paisatge de Catalunya que va testimoniar Humberto i posen de manifest la particular manera de l'artista de seleccionar i retratar diferents escenaris de la ciutat, molts d'ells transformats ara pel pas del temps.

A més, l'exposició presenta, en primícia, el document fílmic Uno y otros, un curt realitzat per Rivas a la cooperativa de cinema de la qual va formar part a Buenos Aires entre 1970 i 1973, un testimoni de com el mitjà cinematogràfic va exercir una gran influència en la seva obra. Al llarg de la seva vida aquest interès es va dur a la pràctica en treballs d'il·luminador de curtmetratges, com el d'Isaki Lacuestra Teoria de los cuerpos que també és present en l'exposició. La mostra inclou més material documental, aportat per l'Arxiu Humberto Rivas: n'hi ha de l'autor, així com retrats que li van fer altres fotògrafs, entrevistes, retalls de premsa, apunts de classes i una selecció de catàlegs. Tot plegat configura un espai complementari a l'exposició que ajuda a aprofundir en la personalitat de l'artista.

 

Participació