Palau aprova modificar el POUM per evitar la carretera de Moixerigues

L'alcalde diu que el planejament no s'ajusta als criteris generals de racionalització de creixement

per BaixMontseny.info, 4 d'abril de 2012 a les 13:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de Palau ha aprovat aquest vespre modificat el POUM Foto: Jordi Purtí

L'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera ha fet un pas ferm cap a la modificació puntual del POUM per evitar la construcció de la polèmica carretera de Moixerigues que hauria de connectar Santa Maria de Palautordera amb Sant Celoni, mantenint també el nou accés previst des de la carretera C35. En el ple celebrat aquest vespre passat s'ha aprovat l'inici de l'expedient per a la modificació del Pla d'ordenació urbanística municipal, vigent des del 27 de gener de 2011 amb la finalitat de desclassificar l'àmbit de sòl urbanitzable no delimitat de Moixerigues. La proposta ha trobat els vots favorables de CiU i CUP i l'abstenció del PSC.


L'alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena, ha explicat que el creixement proposat no es pot considerar en cap cas com a creixement de consolidació del barri,  sinó que té una clara voluntat expansiva i que queda justificat amb la qualificació de sol urbanitzable no delimitat i que, la temporització allunyada en el temps "corre un elevat risc de no correspondre's amb les necessitats reals que es poden tenir en el futur", recorda Jordi Xena.

Econòmicament inviable
Altres motius que porten a prendre aquesta decisió són que la millora al barris que afecta no preveu les demandes reals dels seus veïns, ni amb els estudis de mobilitat que serien preceptius i que, a més, els propis objectius de millora de vialitat que comporten la construcció d'un túnel d'accés a la C35 i d'un pont sobre la Tordera "el fan clarament inviable econòmicament", assegura l'alcalde de Santa Maria de Palautordera.

La proposta portada al ple recorda que en els cinc anys posteriors a l'aprovació definitiva d'un nou planejament urbanístic la pròpia Llei d'urbanisme limita les modificacions a realitza-hi, i, per tant, es considera que qualsevol redefinició d'un possible creixement de consolidació s'hauria de plantejar passat aquest temps (fonamantades en raons d'interès públic i amb l'informe favorable de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona). Per tant, a criteri de l'Ajuntament de Palau, "ens trobem davant d'un planejament urbanístic qua no s'ajusta als critens generals de racionalització del creixement amb nul·les expectatives de ser portat a terme i que només ha creat alarma social".


En aquest sentit Jordi Xena, diu que l'equip de govern s'ha mantingut coherent amb el que en el seu moment ja va dir i aplicant el sentit comú sense cap pretensió de penjar-se medalles.

Un altre Palau és possible
La CUP, que des de fa temps està treballant per aturar el projecte emmarcat dintre de la seva campanya "Un altre Palau és possible" i que pretén poder retirar el POUM aprovat l'any passat, està satisfeta per la decisió de l'equip de govern de portar aquest punt a aprovació ja que "el moviment veïnal que hi hahagut i les al·legacions que s'han presentat és un exemple clar que si sumem esforços es poden aconseguir moltes coses per més impossibles que semblin". El regidor Jordi Pueyo ha dit que encara no està tot resolt i ara "hem de centrar-nos a fer desaparèixer la variant que travessa Moixerigues i el riu Sec".

Per la seva banda, el PSC, al govern quan es va aprovar el POUM, ha decidit abstenir-se perquè considera que no tenen prou judicis de valor per poder decidir sobre aquesta qüestió "ja que no hem participat de les converses amb els veïns del barri". Francisco García Camacho ha reconegut que ara hi ha un moviment contrari a aquesta infraestructura, però que en el moment d'elaborar-se el POUM els veïns de Moixerigues no van dir res.

 

Participació