Sant Celoni ja disposa de l'Ofideute per evitar desnonaments

El servei Ofideute de la Generalitat es consolida com a mesura que ja ha evitat més de 300 desnonaments

per BaixMontseny.info, 1 d'abril de 2012 a les 11:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
moment de la signatura del conveni Foto: DBM

El secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat, Carles Sala, el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, i l’alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño, han subscrit un conveni per crear el Servei d’assessorament sobre el deute hipotecari al municipi de Sant Celon.
 
La Generalitat compta des de gener de 2010 amb l’Ofideute, un servei de mediació entre particulars i entitats financeres creat per pal·liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial. Ara vol estendre aquesta iniciativa als ens locals per poder fer una atenció més propera a les persones afectades.
 
Amb l'acord l'Agència de l'Habitatge de Catalunya fa possible aquest Servei d’assessorament a Sant Celoni. L’Ajuntament s’entrevistarà amb les persones afectades per un crèdit hipotecari al qual no poden fer front i transmetrà un informe al servei de l’Ofideute de la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana. Un cop analitzat el cas, i sempre tenint en compte el dèbit pendent i els ingressos de la unitat familiar, l’Ofideute remetrà a l’entitat financera una proposta d’acord entre les dues parts del retorn del préstec o de resolució no onerosa dels contractes hipotecaris. També en farà el seguiment i comunicarà la resolució de l’expedient que faci el banc a l’oficina de Sant Celoni i a la persona afectada.
 
Frenar desnonaments

L’Ofideute està fent una tasca important i ja ha evitat més de 300 desnonaments. En els dos anys de funcionament s’han atès 1.045 famílies i s’han iniciat 732  processos amb uns resultats molt positius: un 66% dels casos atesos per Ofideute han acabat amb acord entre l’entitat financera i la família. Cal tenir en compte, a més, que des que es va iniciar el programa els casos atesos s’han multiplicat per quatre: el 2010 es van atendre 206 famílies i el 2011, un total de 839. Per això s’estan impulsant convenis amb els ajuntaments per estendre aquest servei a tot el territori català.
 
De forma paral·lela, el Parlament de Catalunya està impulsant una proposta perquè el Congrés dels Diputats legisli amb l’objectiu de donar una segona oportunitat a les famílies que no tenen possibilitat de retornar els crèdits bancaris, ja que es considera que les mesures proposades fins ara pel govern espanyol són del tot insuficients.

 

Participació