Solé, nou secretari general de l'Aliança Lliure Europea

L'alcalde de Caldes dirigirà la formació que agrupa més de 40 partits a favor de l'autodeterminació

per Redacció, 30 de març de 2012 a les 10:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de març de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'alcalde de Caldes, Jordi Solé, al seu despatx, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN

L'alcalde de Caldes de Montbui i vicesecretari general de Relacions Institucionals i Internacionals d'ERC, Jordi Solé, ha sigut elegit secretari general de l'Aliança Lliure Europea (ALE), el partit que agrupa més de 40 formacions polítiques que promouen el dret a l'autodeterminació. Entre els partits que formen part de l'ALE, hi ha el majoritari d'Escòcia, l'SNP; el principal de Bèlgica, l'N-VA; el partit nacionalista gal·lès, el Plaid Cymru; el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i, evidentment, Esquerra Republicana. Solé va ser escollit secretari general en el marc de l'assemblea general de l'ALE celebrada a la capital de Frísia, Leeuwarden.


"El dret a l'autodeterminació poc a poc es va obrint pas en les relacions internacionals, i la nostra tasca és consolidar-lo com un element indispensable per al funcionament de les democràcies", ha explicat Solé. "Fins fa poques dècades, el dret a l'autodeterminació era gairebé un tabú, i ara veiem com països avançats com Dinamarca el reconeixen a Groenlàndia o com el Regne Unit està d'acord que Escòcia faci un referèndum d'independència, mentre que el cas de Kosovo i el dictamen del Tribunal Internacional de Justícia dóna cobertura legal als processos democràtics d'autodeterminació", ha argumentat l'alcalde el republicà.

"La nostra tasca, amb més de 40 partits europeus representats als ajuntaments i als parlaments nacionals i estatals, i també amb 7 diputats al Parlament Europeu és pressionar les institucions europees, principalment l'Eurocambra i la Comissió Europea, perquè acceptin com més ràpidament millor aquesta nova realitat", ha conclòs Solé. L'ALE està integrada per tres grans grups de partits: els que treballen per la independència dels seus països, els que proposen més autonomia i els que reclamen un reconeixement més ampli per a la seva llengua i cultura. Tots ells, però, treballen sobre la base del dret a l'autodeterminació com a principi democràtic fonamental.


El articles d'opinió de Jordi Solé a VallèsOriental.com

 

Participació