El debat sobre la moció de censura a Bigues i Riells haurà d'esperar

PSC, PP i ICV avancen que no hi aniran perquè s'ha convocat de forma irregular per gent afí a CiU

per Eduard Mas , 27 de març de 2012 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de març de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Algú va tirar pintura sobre una pancarta d'ERC situada davant de ca l'Arsís. Foto: VO.com

CiU s'ha mobilitzat en contra de la moció de censura presentada dijous passat per PSC, PP, ICV i ERC, és a dir, per tota l'oposició. Divendres al vespre, quatre dels regidors de la federació nacionalista (Josep Prat, Manel Verdugo, Alejandra Crespo i Andreu Xofra) van protagonitzar un acte a la sala de ca l'Arsís per explicar els continguts d'una moció que consideren "absurda i gens justificada". D'aquesta reunió en va sorgir la comissió ciutadana Bigues i Riells Indignat que dóna suport a l'actual alcalde convergent Joan Vila i que ha convocat per aquest dimarts a les nou del vespre al Centre Cívic el Rieral un debat perquè tots els partits polítics expliquin els motius de la moció de censura. Però segons han avançat els mateixos regidors a VallèsOriental.com, PSC, PP i ICV no assistiran a aquest debat, perquè consideren que s'ha convocat "de manera irregular" (les instàncies que demanen la seva presència no estan ni signades) i que ho ha fet "una associació vinculada a CiU". Només ERC valora presentar-s'hi, però no ho decidirà fins uns minuts abans de les nou del vespre. Per tant, com a molt hi haurà un cara a cara CiU-ERC.


Defecte de forma en les sol·licituds
De fet, les instàncies presentades dilluns que es van mostrar a les formacions no estaven signades, i per això el secretari de l'Ajuntament, Ferran Guitiérrez, ha sol·licitat aquest mateix dijous als impulsors del debat que s'identifiquessin. I així ho han fet en només uns minuts: la petició del secretari està segellada a les 9:25 i la resposta dels impulsors a les 9:31. Rosario Bolivar, com a representant de Bigues i Riells Indignat, presenta l'acta de formació de la comissió i retifica que "volem que els partits del nostre poble ens donin tota la informació sobre la moció de censura", segons es pot llegir a la sol·licitud a la qual ha tingut accés aquest diari.


Sigui com sigui, el regidor republicà Joan Galiano apunta que vol assistir a l'acte, tot i ser conscient del clima hostil que s'hi pot trobar, per explicar "el motiu real de la moció, que és la pedrera". La decisió final, però, depèn de tota l'agrupació local. Per la seva banda, Moreno denuncia que és "escandalós" el que s'està fent des de l'Ajuntament, perquè s'estan utilitzant recursos materials i humans del consistori per combatre la moció. "La convocatòria d'aquest debat s'ha fet des de l'Ajuntament, i això és punible", adverteix qui, si res estrany no passa, serà l'alcalde de Bigues i Riells després del ple extraordinari del 3 d'abril. Moreno avança que durant aquesta tarda el PSC penjarà al seu compte de Facebook les raons per les quals han presentat la moció, ja que la roda de premsa programada per fer-ho s'ha suspès per "problemes personals" d'un dels regidors. El PSC assegura que si la seva militància demana un debat obert, aquest es farà.

La direcció del PP dóna el vistiplau a la moció

El regidor del PP, Mateo González, també confirma que no assistirà al debat d'aquest vespre, i avança que esgrimirà les raons per voler fer fora a Vila de l'alcaldia en un acte propi. Aquest dimecres, a les vuit del vespre al Centre Cívic, i acompanyat per la presidenta comarcal del PP, Susana Calvo, González explicarà les seves raons per recolzar la moció tot i no entrar després al govern (perquè així ho ha exigit ERC). I és que el regidor de Bigues i Riells ja compta amb el vistiplau de la formació, a la qual va informar aquest dilluns. Per últim, el regidor d'ICV, Jordi Clua, tampoc anirà al debat.

On sí que aniran totes les formacions és al ple ordinari que, tot i la vaga general, es celebrarà aquest dijous. Un ple en el qual CiU presentarà (sense el suport necessari per tirar-los endavant) els pressupostos del 2012. La setmana següent es celebrarà el ple extraordinari que debatrà la moció de censura i que tot fa pensar que acabarà amb Moreno com a nou alcalde. El futur batlle socialista sentencia que aquests dies pel carrer només rep "felicitacions i ànims". Al municipi, però, han aparegut diverses pancartes carregant contra la moció de censura. A més, s'ha llançat pintura sobre un cartell d'ERC on es podia llegir: "treballem per tu".

Una de les diverses pancartes que s'han penjat aquests dies al municipi. Foto: VO.com

 

Participació