«La poesia si no entra de manera directa, no entra»

Entrevista al jove poeta granollerí Joan Gener Barbany, un dels impulsors del cicle Versos Lliures

per Esteve Plantada, 22 de març de 2012 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Barbany s'estrenarà com a recitador als Versos Lliures el proper 19 d'abril. Foto: Esteve Plantada

Un èxit esclatant va donar el tret de sortida, aquest dissabte, al cicle dels Versos Lliures. La jornada inaugural va comptar amb Montserrat Abelló i la participació de poetes de prestigi com Vinyet Panyella, Mireia Calafell, Sònia Moya, Meritxell Cucurella-Jorba i Blanca-Llum Vidal. Però el cicle de recitals comença, pròpiament, aquest dijous, a L'Esquerda. En Joan Gener Barbany (Granollers, 1986) sap bé de què parlem, perquè és un dels responsables de l'èxit i la bona salut del cicle de poesia exponencial de Granollers, ja consolidat després de quatre edicions. Activista cultural convençut, en Joan és una rara avis que sobrevola utopies en un món que, inexorablement, ens demostra que les utopies són cada vegada més cares i difícilment assolibles. Però, malgrat tot, encara hi ha qui creu que el dia a dia pot incidir en el rumb d'un món tan globalitzat com el nostre. I un d'ells és en Joan.


"Quan vaig entrar a formar part de L'Esquerda devia tenir uns divuit anys i començava a despertar una certa consciència, remoguda per l'acció de la PAJ, l'AJG i l'ambient de Can Calet. Volia fer alguna cosa a Granollers i vaig creure que l'aposta havia de ser L'Esquerda, un casal que em possibilitava i on m'han permès desenvolupar una addicció per muntar coses. I ara ja ha arribat un punt en el qual no m'imagino en Joan sense fer això. M'agradaria pensar que amb 30, 40 o 50 anys seguiré dedicant part de la meva vida a això, a muntar coses, a il·lusionar-me amb projectes com els que ara m'il·lusionen".

En Joan en moviment

L'Esquerda va néixer en un moment en el qual els joves de Granollers no tenien referents que plantegessin una alternativa d'oci. "Crec molt en una cultura feta per a la gent. I des del primer dia que crec que qualsevol expressió artística, entesa com a agitació cultural, pot tenir lloc a dins de L'Esquerda. Va arribar un moment en el qual em vaig començar a interessar per la poesia, i vaig trobar enriquidor que el col·lectiu fes coses en aquest sentit". Això no va evitar que, al principi, hi hagués un cert escepticisme al casal. "Però la primera edició dels Versos Lliures ja va trencar esquemes i, després de quatre anys, és una de les activitats més consolidades de L'Esquerda. El que ha passat amb la gent de l'Assemblea és l'exemple que la poesia pot entrar en segons quins llocs on no hi entrava".

"Dels Versos Lliures m'agrada la idea que siguin recitals a viva veu, que no siguin espectacles. I crec que el futur passa per nodrir-se d'històries paral·leles, tal com hem començat a fer en les darreres edicions: exposicions, accions al carrer, activitats fora de temporada, les jornades inaugurals, etc. Hem contribuït a crear un espai estable a la ciutat. I que es facin recitals en un espai petit i en directe és fantàstic. La poesia si no entra de manera directa, no entra".


En Joan al soterrani
La part més palpable d'aquest món és L'Esquerda, però en Joan també desplega les seves inquietuds al seu bloc, Al soterrani. "Em serveix per explicar les coses que em passen pel cap. Al soterrani ha acabat sent això i també un ressò de coses que m'interessen a nivell cultural i que normalment resten amagades. També és la idea que jo m'he fet com a poeta, la de baixar al soterrani, als budells, al subconscient".

Però en Joan Gener Barbany desenvolupa més enllà del seu soterrani aquestes ganes de ser cronista de l'ocult, i ho fa amb col·laboracions a mitjans com ara el setmanari La Directa o el VallèsOriental.com. "Això va començar de casualitat. Jo feia les cròniques del Cicle de Cants i Autors i em van proposar fer cròniques de concerts sistemàtiques en un diari digital. I mira, vaig pensar que era una manera d'entrar de franc als concerts i, a més, m'agradava molt escriure. La col·laboració amb aquests mitjans és molt interessant, ja que busquem coses molt similars, coses més amagades. Són molt necessaris els mitjans que s'arrisquin a mostrar realitats alternatives".

En Joan i l'escriptura
"Penso que hem vingut aquí a expressar-nos i els que ens atrevim a fer-ho som més feliços. Quan faig les cròniques, i també quan escric poesia, tinc aquesta necessitat d'expressar-me. El que ens diferencia de la resta d'éssers vius és la creativitat. La poesia té alguna cosa que ajuda a comunicar: és racional, però a la vegada treus una cosa que no és racional". Com a poeta, en Joan Gener ja ha vist publicats els seus poemes en diferents antologies, com ara Poems&Blogs o Ningú no ens representa, Poetes emprenyats. "Vaig descobrir la poesia tard, i al principi era una manera de jugar, de treure una part meva que no podia treure en altres llocs. I ho faig des de les sensacions, no sóc un boig de la lectura, tot i que ara en llegeixo força, de poesia".

En Joan es considera en una etapa que tanca el principi del seu trajecte. "Com a poeta no vull fer carrera, sinó més aviat camí. No tinc cap pressa, ni pressió, ni objectiu, sinó anar fent i anar veient què en va sortint. Ara estic fent provatures amb un mètode que em funciona, el que jo en dic els automatismes". D'aquesta manera ha presentat en públic Automatismes primaris, una sèrie de poemes il·lustrats per Pau Farell. "Em ve una imatge, un vers, i el que faig és deixar-lo a dins meu i, al cap d'uns dies, escriure'l, sense retocar gaire. De vegades, però, tinc el risc de no recordar-lo. Crec que és un mètode que em funciona molt bé, i m'ho agafo com una manera de viure la poesia sense haver-la d'escriure". Una manera apassionada, que regira l'ara, que aprofita l'instant i que furga en llocs recòndits. És des del soterrani, des dels budells, que en Joan viu la poesia i que intenta, per mitjà de moltes vies, que aquesta arribi a explicar la seva visió del món, sempre compromesa. La seva estrena com a recitador als Versos Lliures serà el 19 d'abril, en un combat poètic entre els dos Vallès que promet ser, com a mínim, apassionant.

Barbany ja ha vist publicats els seus poemes en diferents antologies. Foto: Esteve Plantada

 

Participació