«Defenso la cultura sense peatges»

Entrevista al vallesà Víctor Pàmies, lingüista especialitzat en paremiologia i autor d''Amb cara i ulls'

per Esteve Plantada , 9 de febrer de 2012 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de febrer de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El lingüista Víctor Pàmies és veí de Vallromanes des de 1999. Foto: Víctor Pàmies

Lingüista especialitzat en paremiologia. O col·leccionista insaciable de mots, refranys, frases i locucions. O bé apassionat de la llengua i de les manifestacions més pròpiament populars, aquelles que vénen sense additius, ni filtres, ni destorbs. D'alguna d'aquestes maneres podríem definir el sorprenent cas d'en Víctor Pàmies, nascut a Barcelona l'any 1963, vallesà per vocació des de 1995 i veí de Vallromanes des de 1999. A banda de ser un dels blocaires més actius de la catosfera, en Víctor és el creador de la Paremiosfera, té una base de dades amb més de 385.000 peces lèxiques i una biblioteca amb més de 500 llibres sobre refranys. Entre les seves fites, cal destacar la recerca que va emprendre l'any 2010 per tal de trobar els deu refranys catalans més populars, amb un gran èxit. En aquests moments prepara En cap cap cap i presenta Amb cara i ulls, el primer llibre català finançat amb crowdfunding a través del portal de Verkami.


Verkami, una filosofia d'èxit
"El llibre va ser, en bona part, fruit de la casualitat. Jo coneixia en Joan Sala, un dels responsables de Verkami, des que vam muntar plegats l'homenatge blocaire a Joan Brossa l'any 2008. Pels volts de 2010, just quan estava elaborant el Top Ten dels refranys catalans més populars, en Joan em va demanar si podia presentar algun projecte a Verkami, aleshores no gaire conegut encara. Vaig donar-hi unes quantes voltes i vaig recordar que tenia dos projectes en cartera, el dels refranys sobre l'ull i el dels refranys del cap. I llavors va començar tot".


"Verkami no és només la presentació d'un projecte i veure què passa. És també creure-s'ho i fer molta feina de dinamització, de difondre allò que estàs fent i no parar de treballar. A Amb cara i ulls he hagut de fer tots els papers de l'auca: escriure l'original, maquetar-lo, portar-lo a impremta, distribuir-lo, fer la promoció, la difusió i, també, la venda. És moltíssima feina, però compensa. He après molt. Fer el llibre amb Verkami, a més, et permet mantenir el control sobre els drets de l'obra. Això em permet penjar tot el llibre a la xarxa, amb els avantatges que això té, ja que puc tenir la informació actualitzada a l'instant, amb correccions i totes les novetats".

"I no podem oblidar les contrapartides que Verkami ofereix als mecenes, una prova més que ens trobem davant un consum de cultura diferent, amb compensacions que són impossibles de trobar en botigues i que ofereixen al producte un valor afegit i totalment exclusiu. Verkami ha capgirat tot el tema de subvencions i finançament. És brutal. Ens ha ensenyat a dir que no a un model, i que el món pot funcionar de manera diferent. Ens demostra que hi ha una altra manera d'oferir cultura que no la dels canals habituals".


Defensor de la cultura lliure
"Jo sempre dic que la meva carta de presentació és la feina que ofereixo als blocs. Així tothom pot saber, de manera ràpida i precisa, les meves habilitats i a què em dedico. Tota la feina que tinc feta sobre refranys l'he anat penjant a internet i allà es troba".

"No crec en els drets d'autor tal com els hem entès fins ara, i menys en temes que pertanyen a la cultura. Per exemple, penso que els diccionaris haurien de ser a la xarxa, a l’abast de tothom, i també aposto decididament pel Creative Commons. Defenso que la cultura no tingui peatges i defenso el fet de compartir-la: estic convençut que, si el material és de qualitat, hi ha d'haver altres vies per poder subsistir. Els que ens dediquem a això hauríem de saber que no es pot pretendre viure només d'un llibre o d'una cançó d'èxit. És per això que cal reinventar-se i buscar altres fórmules a través de la publicitat, dels anuncis, dels concerts. Confio que els escriptors, amb el temps, podrem viure de tota la feina que es fa a internet, per exemple".

En un tancar i obrir d'ulls
"Després de l'èxit i de la satisfacció d'Amb cara i ulls, estic preparant el segon volum de l'Enciclopèdia paremiològica del cos humà, titulat En cap cap cap, que comptarà amb 1.300 dites, moltes més que a l'anterior. Ho segueixo promovent per mitjà de Verkami, i sense apujar el preu, malgrat l'augment d'entrades. El tiratge serà com l'anterior, de 1.000 exemplars. Jo crec que sortiran 8 o 10 llibres a la col·lecció. El tercer ja tinc clar que serà el dedicat a la mà. I pel quart busco una cosa més picant, en referència a alguna part del cos".

"A banda d'això, aquest any em surten dos llibres més: un amb Barcanova, que serà el Diccionari de locucions, frases fetes i refranys, dins la col·lecció anomenada Català Portàtil; i l'altre, un llibre que publicarà Cossetània, en una col·lecció que es diu De cent en cent, i que hem elaborat conjuntament amb en Jordi Palou, de Rodamots. Hem fet la recopilació dels 100 primers refranys de la llista que vaig elaborar pels 10 refranys més populars. En un any he passat de no tenir cap llibre publicat, a tenir-ne quatre!"

En Víctor Pàmies, de moment, veu com la primera aventura editorial ha estat tot un èxit que reconeix la seva tasca arreu del país. Del seu primer llibre en porta venuts més de cinc-cents exemplars, i ja n'ha fet la presentació a llocs emblemàtics com València o a la seu d’Òmnium Cultural de Barcelona, amb més d'un centenar d'assistents. Gràcies al llibre em confessa que ha pogut conèixer gent a qui admira, com en Màrius Serra, en Quim Monzó o en Ramon Solsona. Un primer fill que ha portat un pa sota el braç i també un bon grapat de germans, en el que sembla que serà una família ben nombrosa. De les que fa patxoca.

'Amb cara i ulls', el primer llibre català finançat amb crowdfunding. Foto: Esteve Plantada

 

Participació