La campanya Diem prou convida a practicar la insubmissió fiscal

per ACN, 24 de gener de 2012 a les 19:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de gener de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Andreu Bartolomé i Maria Casademunt són una parella de Siurana (Priorat), propietària d'un restaurant, que fa dos mesos va decidir que faria "insubmissió fiscal" i deixar de pagar els seus impostos a l'Estat. La iniciativa, que ha rebut el suport de diferents entitats, ha estat el punt de partida d'una campanya que sota el nom Diem prou informa i convida els catalans a pagar tots els impostos a la Generalitat. El primer pas serà deixar de pagar l'IVA corresponent al mes d'abril i fer el pagament de l'impost a un compte de l'Agència Tributària de Catalunya. Andreu i Maria van adreçar-se, per carta, al president de la Generalitat, Artur Mas, per informar-li de la seva decisió i demanar-li el suport del Govern.

Aquesta parella considera que els tributs que paguen no reverteixen a Catalunya i que l'Estat dóna un tracte vexatori i "injust" als catalans. Segons ha explicat Andreu Bartolomé, això s'ha traduït "en una pobresa que frega el 25 per cent, en un atur desbocat, en empreses amb problemes econòmics i amb famílies sense casa". L'empresa de Bartolomé i Casademunt, un restaurant de Siurana que té 10 treballadors, preveu fer durant els pròxims dies un pagament de 8.000 euros a l'Estat corresponents a l'IVA. "És l'últim que farem a l'Estat", assegura el propietari. A partir del mes d'abril dipositaran els diners a l'Agència Tributària Catalana perquè sigui la Generalitat qui els administri.


A partir d'aquí, confia que siguin molts més els empresaris que s'atreveixin a denunciar "l'espoli fiscal que pateix Catalunya" deixant de tributar a l'Estat. De moment, la parella compta amb el suport de diferents associacions com Ara o Mai, CADCi, Welcome Mr.President, SiP, CCN, ClubFNEC, SiJ o Intersindical. També s'ha creat un espai web amb l'eslògan Diem prou que ja ha recollit 4.000 suports. Segons la parella, el 40 per cent del que genera cada català "es queda a Madrid i no torna", per la qual cosa tenen previst informar els ciutadans de com duran a terme el pagament dels tributs a Catalunya mitjançant el seu ingrés en un número de compte de l'Agència Tributària Catalana. La seva aspiració, explica Bartolomé, és que les 600.000 empreses catalanes s'adhereixin a la iniciativa.

 

Participació