Humana preveu vendre el doble de roba de segona mà gràcies a la crisi econòmica

La fundació amb seu a l'Ametlla del Vallès estudia obrir més botigues a tot l'Estat

per Lluís Vilaró/ACN, 24 de gener de 2012 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de gener de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La seu central d'Humana a l'Estat, a l'Ametlla del Vallès. Foto: Lluís Vilaró

La Fundació Humana, amb seu a l'Ametlla del Vallès, preveu duplicar la seva activitat en els pròxims cincs anys, segons explica el responsable de recollida de roba d'aquesta empresa-ONG, David Vázquez. El nombre de clients a les botigues de roba de segona mà d'Humana ha augmentat un 26 per cent en els últims dos anys a causa de la crisi. L'objectiu, segons Vàzquez, és instal·lar més botigues arreu de l'Estat i aconseguir recollir més tones de roba. Humana factura uns 11 milions d'euros anuals i genera un benefici net d'un milió d'euros l'any. El 100 per cent del benefici es destina íntegrament a projectes de cooperació a l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica llatina


Uns 619.000 clients el 2011
Segons comenta Vàzquez, la crisi ha fet créixer la venda en les botigues de roba de segona mà que Humana té a Catalunya i l'Estat. La Fundació comptava amb uns 460.000 clients en aquestes botigues l'any 2009; el 2011 es van registrar uns 619.000 clients, una xifra que suposa un augment del gairebé el 26 per cent en només dos anys. El 2011 es van recollir 18.800 tones de roba, 1.300 tones més que el 2010. Es tracta d'un creixement degut en gran part a l'augment de contenidors de recollida de roba als carrers. L'any 2010 hi havia 3.650 contenidors i aquest 2011 n'hi hagut 4.400.


Davant de tot plegat, Vàzquez assegura que l'objectiu és duplicar l'activitat empresarial en els pròxims cinc anys. "Tenim camp per córrer", avisa. En aquest sentit, ha explicat que l'objectiu és instal·lar més botigues a tot l'Estat, augmentar els llocs de treball i, de retruc, aconseguir més benefici pels projectes de cooperació. Es calcula que a Catalunya només es recicla un 10 per cent de la roba que es llença.

Recollir fons per a projectes de cooperació

"Molta gent no sap que l'objectiu de la recollida de roba és aconseguir fons per a projectes de cooperació", explica Vázquez. Humana compta amb 280 treballadors a tot l'estat espanyol. Recullen, treballen i classifiquen roba de segona mà. El 48 per cent d'aquesta roba s'envia a l'Àfrica, bàsicament a Moçambic, per vendre's en els mercats locals a preus baixos i generar activitat econòmica a la zona. El 24 per cent de la roba es ven a empreses de reciclatge i el 16 per cent va a parar directament a l'abocador perquè està molt deteriorada. El 12 per cent restant es destina a les 22 botigues de segona que Humana té arreu de l'Estat, 9 de les quals estan a Barcelona i una a l'Hospitalet del Llobregat.

Tota aquesta activitat empresarial suposa una facturació d'11 milions d'euros anuals. El benefici net generat és d'un milió d'euros, que va a parar íntegrament a projectes de cooperació a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.

Una operaria d'Humana a l'Ametlla destria la roba de segona mà. Foto: Lluís Vilaró

 

Participació