El gasoducte que travessa el Vallès continua provocant protestes

A Lliçà d'Amunt la construcció de la canonada obliga a fer una pista de 21 metres d'amplada

per Redacció, 15 de desembre de 2011 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Membres de l'Entesa i lL'Altraveu en la visita efectuada a la zona del gasoducte. Foto: CAV

Les obres de construcció de la canonada de 165 quilòmetres de longitud que ha de portar gas de Martorell (Baix Llobregat) a Figueres (Alt Empordà), travessant d'est a oest el Vallès Oriental, continua aixecant protestes. Els dos grups municipals de les Candidatures Alternatives del Vallès (l'Entesa i l'Altraveu) van inspeccionar aquest cap de setmana les obres del gasoducte al seu pas per Sabadell, i van alertar sobre la desinformació que envolta el projecte, tot i les al·legacions que van fer-se el 2008 quan dotze municipis afectats van proposar un traçat alternatiu que seguiria l'AP-7. Els dos grups municipals denuncien que la canonada "fragmenta el territori d'una manera innecessària i sense control per part de l'administració", i lamenten que no hi ha hagut sensibilitat mediambiental per combatre un traçat molt agressiu en zones protegides.


Les protestes coincideix amb l'avançament de les obres a Lliçà d'Amunt. El gasoducte, promogut per Enagas per mandat del govern espanyol, obliga a crear una pista de 21 metres d'amplada a l’eix de la qual s’excava una rasa d'un metre on es col·loca la canonada de 90 centímetres per on posteriorment passarà el gas natural. Tractant-se d’aquest tipus de canalització, la instal·lació compta amb grans mesures de seguretat. A Lliçà, el gasoducte passa per l’extrem occidental del municipi, entrant des de Caldes de Montbui pel bosc de Palaudàries. Es dirigirà cap a l’est durant 1 quilòmetre passant pel nord de Can Rovira. A Palaudàries prendria direcció nord, paral·lel al Torrent de Can Pa-i-aigua, deixant a l’est les urbanitzacions de Can Farell i Ca l’Artigues. El gasoducte deixarà el terme de Lliçà d'Amunt per l’extrem nord per entrar al terme municipal de Santa Eulàlia de Ronçana. El recorregut total pel municipi serà de 2.634 metres.

Les obres deixen un paisatge "desolador"
Malgrat que el projecte compta amb un Estudi d’Impacte Ambiental i una Declaració d’Impacte aprovada pel ministeri de Medi Ambient, l'Ajuntament de Lliçà d’Amunt destaca que "el primer impacte de la tala d'arbres i desbrossament és força desolador". "Cal dir, però, que el programa de restauració del projecte, juntament amb la pròpia capacitat del medi de recuperar-se, fa preveure una millora substancial de l’estat de l’ecosistema i del paisatge a pocs anys vista", es consola el consistori, que en el seu dia va mantenir un llarg període d'al·legacions i negociacions amb Enagas per tal de buscar alternatives al traçat, que finalment és paral·lel a la línia de transport elèctrica.

El gasoducte passa per Caldes de Montbui, Lliçà d'Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana, Canovelles, l’Ametlla del Vallès, les Franqueses, Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor, Llinars, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni i Gualba. En el tram entre Caldes i les Franqueses, el recorregut s’aproxima al que el Ministeri de Foment va proposar en el seu dia per al Quart Cinturó, un projecte ara congelat. A partir de Llerona, el traçat varia perquè puja cap a Corró d'Amunt per entrar a Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor i Llinars. A partir de Sant Celoni, el gasoducte bàsicament discorre pel mateix corredor de l'autopista AP-7.


Les obres del gasoducte al seu pas per Lliçà d'Amunt. Foto: Aj. Lliçà d'Amunt 

 

Participació