El missioner Lawrence Davis li pren un carrer de Caldes al militar Espartero

Uns 1.000 veïns, dels més de 2.000 que han participat en la consulta, voten a favor del canvi de nom

per Redacció, 12 de desembre de 2011 a les 15:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de desembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El carrer d'Espartero de Caldes de Montbui canviarà en breu de nom. Foto: Pau Olóndriz

El carrer d'Espartero de Caldes de Montbui passarà a dir-se carrer de George Lawrence Davis. Així ho han decidit els veïns del municipi que van participar entre el 22 de novembre i el 4 de desembre, de manera presencial o virtual, en la consulta popular organitzada per l'Ajuntament. La consulta sobre el carrer, que ha tingut 2.047 vots vàlids, donava l'opció de mantenir el nom del militar (810 vots) o escollir entre carrer d'Esparter (302 vots) o carrer de George Lawrence Davis (935 vots). Per tant, i per la mínima, el missioner fundador del Collegi Evangèlic que va funcionar a Caldes del 1873 al 1912, i que va ser una entitat clau en l'alfabetització, li pren al lloc a Baldomero Espartero, que va arribar a ser cap de l'Estat espanyol com a Regent durant la minoria d'edat de la reina Isabel II. També va ser l'encarregat de bombardejar Barcelona des del Castell de Montjuic el 1842.


El nom de George Lawrence Davis és una reivindicació de l'Església Evangèlica (recolzada per molts veïns a través d'internet) que hi ha al carrer Espartero. Nascut a Mounmoth, país de Gal·les, Lawrence va viure i morir a Caldes. Fou conegut arreu com a missioner, mestre i fundador d'altres collegis evangèlics. La possibilitat de canviar el nom al carrer, però, no va agradar a molts veïns de la via, que fa uns mesos van engegar una campanya per defensar el manteniment del nom i van penjar cartells amb aquesta reclamació.

Nova plaça de Can Rius
La consulta popular també ha servit per posar-li nom a la nova plaça que s'està edificant a l'entorn de les termes romanes i del balneari de Can Rius. S'han recollit 822 vots vàlids, dels quals 393 han estat per a la candidatura Can Rius, 261 per al nom de Marià de Sans i Bette, i 168 per al nom de plaça de la Vila Xica. Per tant, Caldes tindrà la plaça de Can Rius, en referència al balneari que data del segle XVI. En aquell moment el balneari era conegut amb el nom de les cases de Joan Destorrent, ja que normalment els balnearis prenien el nom del propietari. No és fins finals del s. XVI , quan la vídua de Joan Bou (també antic propietari) es casa amb Joan Rius, mercader de Barcelona, que el balneari pren el nom de Can Rius, que s'ha mantingut al llarg de l'existència d'aquest edifici.

L'Ajuntament va iniciar totes dues consultes el passat novembre a través de dues fases: una primera per recollir propostes de la ciutadania i elegir els tres noms finalistes, i una segona per obrir la votació popular. Els passos següents abans de donar per tancat aquest procés són sotmetre els resultats a l'aprovació del Ple de l'Ajuntament, aquest mes de desembre, i informar a l'Institut Nacional d'Estadística i als veïns.

 

Participació