1 de 10

Unes 200 persones redescobreixen el camp d'aviació de Rosanes

Assisteixen a la inauguració de la segona fase del projecte de museïtzació de l'espai

per Redacció, 28 de novembre de 2011 a les 13:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Molta gent a la inauguració de la segona fase del projecte de museïtzació. Foto: Aj. les Franqueses

Unes 200 persones van assistir diumenge a la inauguració de la segona fase del projecte de museïtzació del camp d'aviació de Rosanes (que ha permès recuperar el refugi de can Sorgues), construït als anys 30 i situat als termes municipals de les Franqueses del Vallès, l'Ametlla i la Garriga. Les reformes les han impulsat els tres ajuntaments vallesans, gràcies a una subvenció atorgada l'any 2010 pel Memorial Democràtic de la Generalitat.


La matinal va comptar amb la presència dels alcaldes Francesc Colomé i Meritxell Budó, del director general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Joan Auladell, així com diversos regidors dels tres consistoris. Les activitats van començar a dos quarts d'onze del matí a la masia de can Sorgues, a Llerona, on l'historiador David Gesalí, expert en aviació de la Guerra Civil i màxim coneixedor de l'aeròdrom de Rosanes, va donar detalls sobre una de les actuacions més importants d’aquesta segona fase de la museïtzació, l'adequació del refugi de can Sorgues, que ara es pot visitar per dins.

Altres actuacions d'aquesta segona fase han estat el condicionament de l'accés al refugi de can Trias de Bes, la senyalització de cinc elements d'usos tradicionals (la bassa i el safareig de Rosanes, l’antiga sala de ball de Can Bou l’era de ca n'Alrani i la xarxa de recs del Pla de Llerona) i la col·locació d’una cartellera a cadascun dels nuclis urbans dels tres municipis. Després d'escoltar les explicacions de Gesalí, es va iniciar la visita guiada amb aturades en alguns dels indrets d'interès que comptem amb elements de senyalització. El recorregut va ser molt interactiu, amb preguntes i també amb records d'infància per part d'algunes de les persones que feien la visita.


Projecte conjunt per recuperar el patrimoni històric
La ruta va acabar a Rosanes, al terme de la Garriga, on es van fer els parlaments institucionals, que va iniciar la regidora de Turisme de l’Ametlla, Teresa Bada, que va rememorar els fets els històrics episodis viscuts en aquest espai. L'alcaldessa de la Garriga va afegir que aquesta museïtzació és una mostra d'un treball conjunt compartit entre pobles veïns que ha permès recuperar un valuós patrimoni de la història del nostre país. Per la seva banda, Auladell va agrair l'esforç dels tres ajuntaments, dels tècnics i de les persones que han col·laborat en la recuperació d’aquest patrimoni. "És fàcil parlar de la Guerra Civil, però s'entén molt millor quan s’explica i es veu sobre el terreny com hem fet avui", va dir el director general de Relacions Institucionals de la Generalitat.


Els representants dels tres ajuntaments van assenyalar que després d’aquesta segona fase hi ha una tercera, que ja s'està fent, que és la de manteniment i difusió del camp d'aviació i les instal·lacions de Rosanes. En aquest sentit, des del febrer de 2010 es realitzen visites guiades a l'itinerari museïtzat. Les rutes, obertes al públic, es fan el segon diumenge de cada mes des del Casal de Rosanes. A més de les visites mensuals també hi ha la possibilitat de realitzar visites guiades concertades per a grups, que s'adaptaran a les necessitats i requeriments de cada cas, tant pel que fa als horaris com a les dates.

El refugi de can Sorgues ara es pot visitar per dins. Foto: Aj. les Franqueses

 

Participació