Ja n'hi ha prou de tantes hòsties

per Eduard Mas, 25 de novembre de 2011 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja fa onze anys que Parets del Vallès diu no a la violència masclista amb la campanya Prou d'hòsties. Un lema contundent i (tristament) molt apropiat que engloba activitats lúdiques, formació per a professionals i cursos de prevenció per als joves. En la mateixa línia, i coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, són molts els pobles de la comarca que denuncien aquests dies que l'abús masclista és la primera causa de mort entre les dones de 15 a 44 anys a tot el món, al davant del càncer, la malària, els accidents de trànsit i les guerres.

La dada, com moltes de les que expliquem aquest divendres a través d'un reportatge i una entrevista a la psicòloga Laura Hernández, esgarrifa, i alhora evidencia que ens trobem davant d'una xacra social massa estesa que ja no depèn només de la contundència policial i judicial (encara insuficient) que s'ha d'exercir contra els agressors, sinó que requereix un canvi social, cultural, molt més profund. Perquè posats a donar dades esfereïdores, avui en dia unes 600.000 persones a l'Estat espanyol creuen que la violència masclista està justificada en determinades circumstàncies, i d'elles, prop d'un 40 per cent, és a dir, 240.000, són dones.


Quedem-nos a Granollers. Al llarg d'aquests 2011 a la capital de la comarca s'han atès 201 casos de violència masclista, dels quals, com a mínim, 96 són nous. Les denuncies per agressions (que no el nombre d'agressions) augmenten, aquí i a tot arreu. A més, es detecta un increment de les relacions abusives entre la joventut, especialment en edats que corresponen a l'etapa d'ESO i Batxillerat. Alarmant. Els experta relativitzen l'estadística i defensen, amb més o menys mesura, les polítiques públiques encaminades a eradicar la violència de gènere. I els seus arguments no es poden menystenir, perquè bona part de la resolució del problema està a les seves mans. Però reconegut aquest esforç, cal admetre que quelcom no acaba de funcionar.

Les administracions públiques s'haurien de marcar dues prioritats: el reforç de les polítiques de suport i assistència a la víctima (no s'entendrien retallades del Govern en aquest camp) i, sobretot, l'impuls d'iniciatives que incideixin en la prevenció i sensibilització de la població. Ho deixa molt clar Laura Hernández, que tracta casos de maltractaments a diari: és vital un reforç en l'educació; pedagogia a les escoles. Ni la violència ha d'estar integrada socialment, ni s'ha de mantenir la desfasada cultura patriarcal de domini de l'home sobre la dona. Com molt bé diuen a Parets, ja n'hi ha prou de tantes hòsties.


Eduard Mas, director de VallèsOriental.com

 

Participació