1 de 10

«Actualment, vendre una novel·la és molt complex»

Entrevista a Martí Nadal, director de l'Editorial Alpina i impulsor del nou segell de narrativa Marcòlic

per Esteve Plantada, 24 de novembre de 2011 a les 00:01 |
Aquest article es va publicar originalment el 24 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Editorial Alpina presenta el tercer treball del segell de narrativa Marcòlic. Foto: Esteve Plantada

El món de l'edició viu des de fa anys en la més absoluta incertesa. En un paisatge com aquest, farcit de títols, editorials i autors, i amb el llibre digital encara a l'horitzó, qualsevol diria que incorporar un nou segell al mercat no va enlloc. Per sort, en Martí Nadal no ho pensa. Aquest dimecres ha presentat en públic Esgarrapades, de Santi Montagud, el tercer llibre que publica Marcòlic, el nou segell de l'Editorial Alpina.


"Un dia em truca l'Alfons Senyé, un bon amic, i em diu que coneix una persona que fa anys el mateix dia que jo, i que me la presentarà. És la Marina Martori. La Marina, també per mitjà de l'Alfons, s'assabenta que té un amic editor, que sóc jo, i li diu que li agradaria molt parlar amb mi". Tan senzill. Les casualitats que mouen el món, els contractes i les amistats. "I parlo amb ella. I passa que la Marina em convenç de seguida per publicar-li un llibre, el que seria el primer número de la nova col·lecció, Marcòlic, que aleshores encara no tenia ni nom".

Un nou segell on publicar tot el que no són mapes

"Aleshores em llegeixo el llibre i penso que l'hem de publicar. Crec, a més, que el títol ens ajudarà molt a vendre'l: M'ha posat a cent que no portis calces. Començo a donar-li voltes i veig que amb el segell de l'Alpina això no encaixa. Parlant-ho amb la gent de l'editorial i amb la Marina plantegem l'opció d'encetar una col·lecció diferenciada i exclusivament de narrativa. I llencem Marcòlic al mercat editorial. No va ser premeditat, ja ho veus. De fet, el llibre de la Marina no ha estat el primer llibre que hem publicat, n'havíem fet algun d'encàrrec. I, justament per això, penso que ens ha anat molt bé crear Marcòlic i separar tot això dels mapes".

"Marcòlic neix sense expectatives. Només tenim clar que ens basarem en unes premisses molt clares: que sigui narrativa, de qualitat i que doni cabuda, si pot ser, a autors locals. El proper llibre serà d'en Jordi Masó i es dirà Catàleg de Monstres, un recull de contes". Un editor amb la premissa de la qualitat per bandera ha de dir que no moltes vegades. "Sí, malgrat ser petits i ser uns nouvinguts al mercat, ens ha arribat molta cosa i hem hagut de descartar. El que no volem ni podem fer és publicar-ho tot, i segur que ens equivocarem. Amb l'Alpina podem cometre errades, però amb Marcòlic, no. Hem d'intentar encertar sempre".


Un món de molta competència
"Amb l'Alpina fa molts anys que anem obrint forat en el que jo en dic 'llibres socials'. Som una editorial de Granollers, i volem exercir com a tal, amb aquest compromís 'social'. Abans de crear Marcòlic ja havíem fet llibres sobre la festa major o els rajolers. També teníem l'experiència del llibre infantil, amb els llibres de l'Araceli Segarra, i sé que és un món amb moltíssima competència. Actualment és molt difícil vendre, fins i tot amb un gran nom com a reclam. El cas de l'Araceli és molt evident: hem venut llibres als mateixos llocs on venem llibres de muntanya, en llibreries especialitzades. En una llibreria convencional l'esforç ha de ser el triple per tal de no passar inadvertits". Justament, els camps on l'Alpina s'arrisca a fer coses noves són els sectors més durs de la indústria del llibre: la narrativa de ficció i el llibre infantil. "Vendre una novel·la, amb la quantitat d'obres que hi ha ara mateix al mercat, és molt complex. Per això estem tan contents amb les vendes del llibre de la Marina, que en porta més de 1.500".

L'aposta per una editorial petita i de casa
El camí, de moment, no ha anat gens malament. El nou segell ja ha publicat tres llibres, el darrer dels quals és el del Santi Montagud. "Jo no coneixia personalment el Santi, però sí que el coneixia de llegir-lo. Moltes vegades havia pensat que el pararia pel carrer i li diria que els seus articles em semblaven collonuts. Com pots endevinar, publicar aquest llibre em ve molt de gust". Tot va sorgir molt de pressa, de fet. "Nosaltres li vam proposar la idea i vam aparèixer en un bon moment. Sé que ell tenia altres ofertes editorials, però va apostar per nosaltres, per un projecte d'editor proper. Crec que això encaixa amb els seus articles i li encaixa que siguem d'aquí i que l'editorial pugui créixer. Intentem suplir una gran estructura amb una feina més directa: no abandonem el producte un cop l'hem acabat, el mimen, cuidem l'autor i deixem que s'involucri en el procés".

L'aposta de l'Alpina també proposa un projecte anomenat Camins creuats. "Aquesta col·lecció s'inclou també dins de Marcòlic i referma la idea que t'exposava abans, la de tenir un cert component social, de país, de servei. En aquest cas, és un projecte que sorgeix de l'Ajuntament de Granollers i que proposa a quatre autors granollerins fer petites novel·les sobre un període històric concret. El primer volum parla del bombardeig i el signen Lambert Botey i Berta Ventura. És un tipus de llibre amb el qual no ens marquem una expectativa de venda molt alta, tot i que confiem que també anirà bé, sobretot en la funció pedagògica que pot fer a les escoles".

Creure en el que fas és una part vital de l'èxit, diuen. Suposo que en Martí Nadal hi té molt a guanyar, doncs. Hi creu i aposta per això, pel seu nou segell, Marcòlic, sense deixar de mirar els mapes. Espero que tingui molta sort, perquè tasques com la seva són molt invisibles, però també molt necessàries.

Martí Nadal, aquesta setmana al seu despatx de l'editorial. Foto: Esteve Plantada

 

Participació