Montmeló simula amb èxit i un ferit real un accident de tren

Puig afirma que Catalunya està "raonablement preparada" per reaccionar davant sinistres similars

per Redacció, 17 de novembre de 2011 a les 10:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els cossos d'emergència han habilitat un espai per atendre els passatgers ferits. Foto: Norma Vidal

La Direcció General de Protecció Civil ha organitzat aquesta matinada un simulacre d'accident ferroviari al túnel de Montmeló, en el qual hi han participat més de cinc-centes persones, entre professionals i voluntaris. L'objectiu era posar a prova en un escenari real la capacitat de reacció dels diferents cossos de seguretat i emergències, davant d'una situació complexa en què arran d'un accident a la línia fèrria en un punt de difícil accés es registra un elevat nombre de ferits i víctimes mortals. L'experiència ha servit per valorar els aspectes que cal treballar per millorar l'eficiència del servei i donar una resposta més efectiva davant d'un imprevist on s'hi veuen involucrats civils.


Un simulacre amb un ferit real
L'anècdota del simulacre l'ha protagonitzat un sotsinspector de la policia científica dels Mossos d'Esquadra, que a l'hora d'accedir al túnel s'ha torçat el turmell i se l'ha esquinçat. El fet ha obligat a traslladar-lo a l'Hospital de Mollet, on l'han atès.


El simulacre s'ha celebrat al túnel que s'està construint per a l'alta velocitat a Montmeló i per on actualment hi circulen els trens de Rodalies. L'experiència s'ha basat en simular al voltant de la una de la matinada el descarrilament d'un tren de dos pisos i amb tres vagons, que hauria originat un incendi en un dels compartiments. A partir d'aquest moment s'ha activat el protocol establert, mitjançant el qual Adif informa el servei d'emergències de l'accident, que a la vegada activa els diferents cossos d'emergència implicats en la primera atenció als possibles ferits: Mossos d'Esquadra, Policia Local, Bombers, Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i Creu Roja, a més de tècnics de la Direcció General de Policia de Catalunya amb la Unitat Mòbil de Protecció Civil, i voluntaris de Protecció Civil de Montmeló i Parets.

Més de 300 voluntaris fan de víctimes

Fins el lloc del simulat accident s'hi han desplaçat diverses dotacions d'aquests cossos que s'han coordinat simulant l'autenticitat dels fets amb la col·laboració d'uns 300 voluntaris que han actuat com a víctimes del sinistre. Els primers exercicis s'han centrat en el tall de l'alta tensió del túnel i en l'extinció del foc, per posteriorment avaluar la situació i provocar l'actuació del grup logístic de Protecció Civil, amb l'aturada del servei ferroviari, l'atenció als ferits lleus i als familiars de les víctimes que s'apropen fins el lloc, a més del rescat de les persones que han perdut la vida en el sinistre.

"Hipotèticament en l'accident s'han registrat morts i ferits que s'han evacuat als hospitals de Mataró, Granollers, Vall d'Hebron i Mollet ", ha explicat el conseller d'Interior, Felip Puig, que juntament amb l'alcalde de Montmeló, Antoni Guil, i els cònsols dels Estats Units i França -ja que entre els suposats ferits hi havia ciutadans d'aquests països-, ha seguit el desenvolupament del simulacre des de la Unitat Mòbil de Protecció Civil, on s'ha instal·lat el centre de comandament. Aquest punt de comandament s'ha complementat amb un centre de primera atenció de campanya situat a escassos metres del sinistre i una àrea destinada a atendre als familiars de les víctimes.

La col·laboració entre cossos, vital
"Són simulacres com el de la Seu d'Urgell, on vam simular un accident d'avió, que en aquest cas hagués motivat l'activació del pla Procicat. Hem pogut observar com la col·laboració ens permet estar raonablement preparats", ha destacat Puig en la recta final de l'exercici. Pel que fa a les persones hipotèticament il·leses, se les traslladava amb uns microbusos de la Creu Roja al centre cultural de la Torreta, on se'ls identificava i se'ls atenia amb psicòlegs si era necessari. "La rapidesa de l'atenció als ferits per part del SEM ha estat exquisida, però haurem de treballar per agilitar aspectes com l'afiliació de les persones que s'han adreçat a la Torreta i el trasllat ràpid", ha assenyalat l'alcalde Guil.

El simulacre també ha servit per posar en pràctica un nou sistema ofert per l'operadora de telecomunicacions Vodafone que permet que en espais amb poca cobertura les diferents unitats destacades puguin comunicar-se entre si a través de connexió via satèl·lit. L'exercici també ha comptat amb diferents mitjans de comunicació, que a banda de cobrir el simulacre han servit perquè Protecció Civil treballés amb la coordinació dels periodistes a l'hora de cobrir accidents d'aquesta índole i proporcionar-los la informació de manera pautada.

El SEM ha muntat un Punt Mèdic Avançat per atendre els hipotètics ferits. Foto: Norma Vidal

Diversos cossos de seguretat i emergències, aquesta matinada. Foto: Norma Vidal

 

Participació