El granollerí Pau Miró analitza les misèries de quatre cinquantenaris

Estrena l'obra 'Els Jugadors', coproduïda pel Teatre Lliure i El Canal, al Festival Temporada Alta

per Redacció, 7 de novembre de 2011 a les 12:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jordi Boixaderas i Jordi Bosch flanquegen Pau Miró. Foto: Pau Cortina

Els Jugadors és la nova creació del jove actor i dramaturg granollerí Pau Miró, l'última obra del qual és Lleons i es remunta al 2009. Miró ha composat una "història petita", que es fixa en quatre professionals cinquantenaris reunits al voltant d'una taula de joc. En un pis antic, sota d'una làmpada, un barber, un enterramorts, un actor i un professor de matemàtiques juguen una partida de cartes. Sense tòpics, amb detall i força ironia, el director converteix els actors Jordi Boixaderas, Jordi Bosch, Andreu Benito i Boris Ruiz en quatre desencantats de la vida, sense expectatives de futur, amb un present incert i un passat per oblidar.


"La crisi econòmica influeix en les relacions íntimes i ha tenyit aquesta obra de teatre. Jo poso el focus en l'abús de poder", resumeix Pau Miró. A través del joc, i de la seva desesperació -el pis és un refugi on tots els fracassos són acceptats-, la partida acabarà en un projecte conjunt molt arriscat. Els Jugadors s'estrenarà aquest cap de setmana al Festival Temporada Alta i es presentarà al Teatre Lliure de Gràcia, a Barcelona, a partir del 19 d'abril de 2012.

Miró, Bosch, Boixaderas i el director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, han presentat aquest dilluns el muntatge des del Teatre Lliure de Gràcia. D'aquest acte n'ha transcendit el fet que Miró va escriure l'obra des d'una dependència del mateix teatre, per petició dels seus responsables, i amb una forta interacció dels actors en el text i el desenvolupament de l'acció. El dramaturg de Granollers s'ha mostrat molt agraït que la institució confiés en la seva persona per dur la primera producció pròpia del Lliure a Gràcia a escena.


Un text més social que polític
Sense tractar-se d'un text de teatre polític, l'obra de Miró és un mirall de la societat actual i en concret, dels daltabaixos econòmics i socials derivats de la crisi. De fet, és la incertesa i la sensació de desarrelament dels personatges derivada dels canvis socials i econòmics el que guia l'obra i el que, en última instància, els empeny a emprendre una acció temerària (que el director prefereix reservar als espectadors de l'obra). No obstant això, Miró ha afirmat que ha "intentat potenciar la ironia del text sobretot en funció dels quatre intèrprets que tenia", i ha apuntat que el resultat és "un text lleuger i divertit" en el fons, malgrat que no sigui una comèdia.


 

Participació