Denuncien el maltractament d'animals en mercats ambulants de la comarca

Libera! acusa els ajuntaments de Granollers, Mollet, Sant Celoni i Canovelles

per Redacció, 25 d'octubre de 2011 a les 13:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'octubre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Animals al mercat setmanal ambulant de Granollers. Foto: Libera!

L'entitat animalista Libera! ha presentat diverses denúncies contra el maltractament d'animals domèstics en mercats setmanals ambulants de Catalunya. Concretament, l'organització ha denunciat els ajuntaments on se celebren aquests mercats i els serveis territorials corresponents de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Entre els consistoris denunciats hi ha els de Granollers, Sant Celoni, Mollet i Canovelles. Libera! reconeix que no ha investigat els mercats de municipis més petits.


L'entitat denuncia que molts animals són "aixafats o asfixiats en minúscules gàbies" sota el sol o la pluja durant hores i amb "clars símptomes de desmai o malaltia, a més d'estrès, apatia, comportament agressiu o depressiu i alts índexs de mort. Libera!, després de gravar diversos vídeos amb aquests maltractaments, ha començat una campanya anomenada 'Mercats ètics' per demanar l'abolició d'aquestes pràctiques i ha demanat al conseller Josep Maria Pelegrí que deixi les competències en matèria de protecció dels animals perquè vol aprovar un decret que liberalitzaria la venda d'aquests animals als mercats ambulants.

En els vídeos i fotos que han fet i presentat com a proves, Libera! mostra com conills, ànecs, pollets, gallines, porcs vietnamites i altres animals estan en condicions pèssimes. Per això l'entitat reclama que es compleixi la legislació actual, que inclou el decret del text refós de la Llei de Protecció dels Animals, el que regula els certàmens i concentracions d'animals vius i el procediment per demanar les autoritzacions per aquests esdeveniments, que depenen dels ajuntaments. A més, les pràctiques observades també incompleixen les normatives municipals de les localitats on s'han detectat.


400.000 animals maltractats
Per denunciar els maltractes Libera! engega la campanya pública 'Mercats ètics', que demana a la ciutadania que denunciï aquestes pràctiques allà on es produeixin. La campanya es portarà als consells comarcals i diputacions. Segons Rocío Thovar, coordinadora de la campanya, cada any es maltracten uns 400.000 animals a Catalunya. Tot i això, Leonardo Anselmi, enllaç polític de Libera!, ha dit que Catalunya és un "exemple mundial" en la protecció dels animals, com amb la prohibició dels toros, l'exhibició d'animals als aparadors o els circs amb animals en molts municipis. A més, ha recordat que el Codi Civil català preveu la protecció dels animals. Per això, ha dit que "el prestigi comporta responsabilitats" i que cal fer complir les lleis actuals.


 

Participació