Una expedició granollerina troba el primer ratpenat argentat català

Captura 13 mascles d'una espècie adaptada a climes freds

per Redacció, 18 d'agost de 2011 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'agost de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un dels 13 mascles de ratpenat argentat capturats. Foto: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Els investigadors Adrià Lòpez, Lídia Freixas, Xavier Puig i Carles Flaquer van capturar aquest dimecres, per primer cop a Catalunya, el ratpenat argentat ( Vespertilio murinus ). En concret, l'expedició va capturar 13 mascles, que posteriorment van ser alliberats, als boscs del municipi de Gòsol (Berguedà), a l'entorn del massís del Cadí, a 1.600 metres d'altitud. Aquesta és la trentena espècie de ratpenat trobada a Catalunya.


L'expedició per buscar el ratpenat argentat havia estat preparada durant la primavera per l'equip de l'Àrea d'Investigació de Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers, amb la col·laboració de l'Associació Galanthus. Es van utilitzar models de nínxol ecològic per tal d'acotar les zones a mostrejar durant diverses nits.  

Un ratpenat habitual al nord d'Europa

El ratpenat argentat és una espècie adaptada a climes molt freds. Habitualment es troba al nord d'Europa i la seva àrea de distribució s'estén a zones de muntanya del centre d'Europa. Va ser trobada per primer cop l'any 2009 al Pirineu aragonès, i la catalana és la segona població coneguda de l'espècie en tota la Península Ibérica.

Es tracta d'un animal de pelatge dens que presenta una coloració dorsal platejada molt característica. El fet que no s'hagi trobat fins ara i l'absència de femelles fa pensar que l'espècie presenta moviments migratoris i potser no s'hi trobi tot l'any. Tot i que els seus descobridors desconeixen si la població és aïllada o forma part d'una població més extensa, l'espècie és amb tota seguretat molt escassa a Catalunya.


Com totes les altres espècies de ratpenats catalans, el ratpenat argentat és insectívor i i per tant molt important per controlar les poblacions d'insectes. A més, "són indicadors naturals de la qualitat del nostre entorn", segons destaquen des del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Actualment, la davallada constant de les seves poblacions ha provocat que la major part de les espècies es trobin protegides per la directiva d'habitats de la Unió Europea.

 

Participació