Mossos de Trànsit: «Tant multes, tant vals»

per NacióGranollers, 25 de novembre de 2009 a les 17:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

  Queixes serioses les del agents de la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, que han denunciat aquest dilluns que els seus superiors valoren la seva tasca en funció del nombre de denúncies que interposen al llarg de l'any.

Aquest és el retret d’Antoni Castejón, portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME), l'organització que va començar liderant la protesta dels policies de Trànsit per reclamar l'equipament necessari per realitzar la tasca amb seguretat –com cascos i pantalons amb proteccions- i que ara compta amb el suport de la resta de sindicats del cos.

Les multes són el que compta

“Hi ha comandaments que mesuren la qualitat de la feina dels companys o si treballen més o treballen menys en funció del número de denúncies que efectuen en el seu servei ordinari”, ha explicat Castejón en referència als seus companys de la Divisió de Trànsit.

Els agents, però, no només realitzen una tasca sancionadora, sinó també d’assistència, i han d'elaborar atestats d'accidents mortals o amb ferits greus. Malgrat tot,  “hi ha comandaments que aquesta part no la miren”, ha criticat el portaveu del SME. “No és una manera de portar un control”, ha sentenciat.

No exigeixen un nombre, però sí que “millorin” les xifres

Segons el portaveu sindical, els superiors són força àgils a l'hora de repassar els blocs dels agents. No els exigeixen un nombre concret de denúncies, però si consideren que són 'insuficients', criden als agents al seu despatx i els fan un “advertiment” per tal que “millori aquest nombre de denúncies”. A més, això els pot dificultar la promoció dins del cos i aconseguir una altra destinació.

Protesta

Per aquest motiu i amb l'objectiu de fer caure la recaptació del Departament d'Interior, els agents de Trànsit van iniciar una protesta, i per això fa setmanes que no multen les infraccions lleus, com conduir sense el cinturó de seguretat cordat o parlant pel telèfon mòbil sense el mans lliures.

On més s'ha notat la protesta han estat a les demarcacions de Barcelona, en les quals  “el volum de denúncies s'ha reduït en més d'un 50%” –han passat d'imposar entre 150 i 200 denúncies a una cinquantena -, i Tarragona, on es registren percentatges similars, ha indicat Castejón. En canvi, a les comarques de Girona i Lleida, “el volum de baixada de denúncies és inferior”, ha admès.

Més força

El líder sindical s'ha mostrat confiat que la campanya s'estengui per tot el territori català amb l'objectiu de “fer una mica més de força i aconseguir aquestes reivindicacions” que, segons ha recordat, “sempre són de tipus laboral i de manca de seguretat, i no salarials”.

El Departament dissimula, però reacciona

De moment i malgrat que el Departament d'Interior nega la protesta, ja “ha començat a aparèixer molt material del que, fins ara, els agents de Trànsit no disposaven, com els cascos o els pantalons amb proteccions que els agents reclamaven des de feia un any perquè el 30% no en tenien.

 Manifest conjunt
El Sindicat de Mossos d'Esquadra va iniciar la protesta que inicialment no va agradar a altres organitzacions sindicals, com el Sindicat Autònom de Policia (SAP-UGT). No obstant això, ara compta amb el suport de tots els sindicats i els quatre han redactat un manifest conjunt dirigit al Secretari de Seguretat, Joan Delort.  En el document, exposen les seves reivindicacions, motivades per “l'empitjorament continuat de les condicions, mitjans, règim horari i d'efectius” que pateixen els agents de la Divisió de Trànsit.

Els sindicats reclamen, entre d'altresqüestions, el material d'equipament personal adequat a les particularitats de la seva tasca i l'equipament i dotació dels vehicles de trànsit per tal de garantir la cobertura dels agents. També sol·liciten que s'estableixi la seva renovació periòdica i extraordinària en cas que es trenquin a causa del desgast o dels accidents.

 

Participació