Gallecs passa a formar del PEIN però es manté l'amenaça de l'interpolar

El conseller de Medi Ambient reconeix que s'hi poden construir infraestructures | Es protegeixen 300 ha menys que les previstes inicialment

per NacióGranollers, 21 d'octubre de 2009 a les 12:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'octubre de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Gallecs és un mosaic d'espais agroforestals de la plana vallesana. Foto: DMAH


El Govern de la Generalitat va acordar aquest dimarts incorporar vora 700 ha de l'espai agroforestal vallesà de Gallecs al Pla d'espais d'interès natural (PEIN). Tot i això el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va reconèixer que la protecció no suposa un blindatge a la construcció d'infraestructures com la via interpolar, una autovia que uniria l'AP-7 i la B-30 (el tercer cinturó) amb el Quart cinturó.


Tres-centes ha menys que la proposta inicial

El Govern ha inclòs al PEIN 698,1 ha, unes tres-centes menys que la proposta inicial -s'han exclòs espais forestals privats al nord de la peça-. L'espai protegit el gestiona un consorci format per la Generalitat i els ajuntaments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac.

L'anunci d'aquest dimarts tanca segons l'associació ambientalista vallesana ADENC una “vella reivindicació iniciada els anys setanta”. Aleshores l'administració franquista va expropiar fins a 1.500 ha per construir una ciutat satèl·lit entre Mollet del Vallès i Caldes de Montbui. La resposta popular va permetre aturar-ho.

Tanmateix, i tal com denúncia la plataforma Salvem Gallecs, la inclusió al PEIN pot no aturar la construcció de la denominada autovia interpolar. Una via que podria unir l'actual corredor d'infraestructures del Vallès amb el futur i polèmic Quart Cinturó o Ronda del Vallès.

- Nota de premsa del Departament de Medi Ambient i Habitatge
- Totes les referències a Internet sobre la protecció de Gallecs

 

Participació