Històries del Motor

[Vídeo] Montesa commemora els 75 anys d’història amb una exposició al Palau Robert

“Montesa, la forja d’un mite” es podrà visitar entre el 9 de juny i el 6 de setembre.

​VÍDEO La Impala Montesa, una moto mítica

| 08/06/2020 a les 13:48h
Arxivat a: Histories del Motor, Histories del Motor, Cappra, Texas, Cota, Montesa, Impala
Un recorregut cronològic de la marca fundada per Pere Permanyer, exposant al públic 43 models diferents
Un recorregut cronològic de la marca fundada per Pere Permanyer, exposant al públic 43 models diferents | Montesa
El 2020 es compleixen 75 anys de la marca degana del motor a nivell nacional i una de les més longeves del món, des de la presentació de la primera moto que posaria en marxa una aventura empresarial caracteritzada pels èxits esportius en el món del motor i pels emblemàtics dissenys dels models de motocicleta. 


La mostra “Montesa, la forja d’un mite”, fa un recorregut cronològic de la marca fundada per Pere Permanyer, exposant al públic 43 models diferents de motocicletes, cedides per diversos col·leccionistes de Catalunya i per la Col·lecció Permanyer del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa.

Destaquen models mítics de la indústria del motor com la Impala, la Brio o la Cota, la Cappra i altres models més sorprenents com la Mini Mini o el primer model que va sortir de fàbrica, l’A-45. 
L’exposició vol mostrar a través del seu recorregut determinats objectius que segons Pep Itchart i Santi Ruiz, comissaris de l’exposició, són fonamentals per entendre el que la marca va suposar per a la indústria a Catalunya i per a la història del motor, fins i tot a Europa i al món.

“El fil conductor és la producció industrial. Montesa esdevé un exemple de com una idea, que respon a una necessitat del seu context històric, arriba a la industrialització en uns moments en els quals era molt difícil aconseguir-ho, i com amb el pas del temps un producte ben fet és reconegut pels èxits esportius i l’acceptació del mercat”, afirmen els organitzadors.


L’exposició mostra la importància de la investigació, experimentant amb nous motors i solucions tècniques per a diverses disciplines de la pràctica motociclista. Segons Itchart i Ruiz, “la vida de Montesa és alhora una mostra de superació. Quan el context socioeconòmic no va ser favorable, l’acord i posterior absorció per part d’Honda va permetre la subsistència de la marca amb una nova gamma de models de trial que ara, amb el pilot Toni Bou, representen l’absolut domini del Campionat Mundial”. 
L’exposició fa un recorregut per la història de Montesa a partir de tres períodes: 

 
De 1945 a 1962: de l’Inici de l’aventura fins a l’Operació Impala.
 

La mítica Impala, només les Cota l'igualen en popularitat Foto: Montesa


La visita s’obre amb la figura de Pere Permanyer com a gran artífex de l’aventura empresarial i industrial de Montesa, amb la finalitat d’oferir una nova forma de mobilitat a una societat que començava a deixar enrere les penúries de la postguerra.
 
L’associació amb l’enginyer Francesc Xavier Bultó va complementar la fabricació de motocicletes i l’esperit innovador de Permanyer, amb el caràcter esportiu i la participació en competicions. Junts van fundar Montesa, en un moment en el qual no es disposaven de recursos, ni indústria, ni mà d’obra especialitzada.

Es destaquen els primers èxits esportius, el vincle amb el circuit de Montjuïc i l’aventura de sortir a córrer a Europa en proves mítiques com el Duch TT o l’Illa de Man. Els èxits comercials obliguen a traslladar la petita fàbrica original del carrer de Còrsega de Barcelona a la planta del carrer Pamplona per produir el model Brio. 
 
Aquest període acaba amb la sortida de Bultó de la societat i un conseqüent nou plantejament industrial. La famosa “Operació Impala”, on tres motocicletes presèrie del futur model Impala van creuar el continent africà, des de Sud-àfrica fins a Tunísia, recorrent més de 20.000 km.

La Impala va ser, el 1962, la resposta a uns anys d’esforç de l’equip del dissenyador Leopoldo Milà. Un model que encara circula pels carrers de ciutats com Barcelona i que s’ha convertit en un símbol per a més de tres generacions. Set motos, a més de dos motors i enginys mecànics desenvolupats i patentats per Montesa, expliquen aquest període.
 
De 1963 a 1986: l’expansió de Montesa.
 

La Texas fou un model dissenyat pensant en el mercat Nord-Americà Foto: Montesa


La firma trasllada la producció del Poble Nou a la nova fàbrica d’Esplugues de Llobregat. La sortida al mercat de la Montesa Impala i la seva gran acollida van impulsar les vendes. El motor monobloc de la Impala va suposar la base per a models d’especialitats per al cross, el trial i posteriorment l’enduro. 
 
El creixement de l’afició a l’off-road a Espanya i, molt especialment, als Estats Units, van impulsar l’aposta de Montesa al mercat internacional. Va ser l’època del llançament de les Cappra, la King Skorpion, la Texas, o la Cota247, un model que encara avui és en producció després de 52 anys i que representa el vehicle de motor més longeu que s’ha fabricat a l’Estat. És una etapa frenètica de llançament de nous models incloent la comercialització d’una gamma de ciclomotors que acabarien donant excel·lents resultats comercials.
 
L’especialització va anar acompanyada d’èxits internacionals en aquestes disciplines esportives, destacant el primer Campionat del Món de Trial assolit per Ulf Karlson l’any 1980, però la caiguda de les vendes de les motocicletes a principis dels anys 80, suposaria una amenaça per a la viabilitat de la companyia. D’aquest període s’exposen 26 motocicletes i tres motors, alguns experimentals. 
 
De 1986 fins avui: Montesa i Honda i l’època daurada de l’alta competició.
 

El tèndem Cota 4RT i ToniBou han aconseguit 27 títols mundials de trial Foto: Montesa


L’entrada d’Honda va suposar d’inici un acord de fabricació de models Honda a la planta d’Esplugues. La col·laboració va derivar en un interès d’Honda per adquirir Montesa, mantenint la marca per als models de trial. L’aportació de nova tecnologia va permetre el 
desenvolupament dels nous motors de 4 temps en el món del trial, amb els que Montesa continua essent tot un referent mundial. 
 
L’aposta d’Honda per a l’especialització de Montesa en el trial ha permès consolidar un potent equip de pilots que han aconseguit grans èxits mundials els últims anys, amb Marc Colomer, Douguie Lampkin, Laia Sanz, Takahisa Fujinami i el gran dominador mundial de l’especialitat els darrers 12 anys, Toni Bou, que acumulen més de 71 títols mundials. D’aquest període s’exposen deu motos.

Informació i horaris Palau Robert: http://palaurobert.gencat.cat/es/inici/ 
#Montesa75years 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Audi TTS Roadster
Audi TTS Roadster | F.Boada
Prova amb gust agredolç d'un model que ha marcat una època però que desapareix del catàleg d'Audi
Nou Opel Astra 2021
Nou Opel Astra 2021 | Opel
Opel oferirà el nou Astra en versió híbrida endollable amb dos nivells de potència
Nissan LEAF MY 2021
Nissan LEAF MY 2021 | Nissan
El LEAF 2021 compta amb característiques de seguretat millorades tant per als conductors com per als vianants a l'entorn del vehicle
Audi TTS Roadster
Audi TTS Roadster | F.Boada
Prova amb gust agredolç d'un model que ha marcat una època però que desapareix del catàleg d'Audi
BMW 218i Gran Coupé
BMW 218i Gran Coupé | F.Boada
Ferran Boada
Aquesta és la versió més petita de la fórmula del Gran Coupé de BMW: un sostre més o menys pronunciat, com el d'un coupé, sobre una berlina de tres volums, amb quatre portes.
Volkswagen California T6.1 Ocean
Volkswagen California T6.1 Ocean | F.Boada
Ferran Boada
La Califòrnia és la Camper més reconeguda arreu del món i tota una icona d'un estil de vida