De fora estant pocs detalls ens adverteixen que estem davant d'un MINI Híbrid. La presència del logotip E, la tapa de la presa de corrent sobre l'aleta davantera esquerra, i la "S" pintada en un color verd / groc, ens hi poden fer pensar. Perquè tot i ser híbrid, aquest Countryman és també un Cooper S, o sigui que la marca d'Oxford el considera un dels seus models esportius.

La tapa de l'endoll és un dels seus detalls característics Foto: Marc Calvo
La mateixa filosofia ha seguit l'interior, no es pot renunciar de cap manera a la personalitat esperada d'un MINI. La diferencia més cridanera respecte a una versió gasolina, és el canvi de color del botó d'arrencada. L'interruptor vermell passa a ser del color verd groguenc de la S exterior. El compta-revolucions canvia per incloure l'indicador de càrrega típic dels híbrids, i finalment un botó al costat del d'arrencada per poder seleccionar els tres modes de funcionament del sistema híbrid: Auto eDrive, Max eDrive i Save Battery.
La necessària instal·lació de les bateries i el motor elèctric, el motor elèctric se situa en l'eix posterior, i la bateria que l'alimenta just sota la banqueta dels seients posteriors, ha suposat alguns sacrificis en l'habitabilitat del MINI Countryman Híbrid. S'ha perdut capacitat de maleter que passa de 450 litres a 405 i l'alçada lliure per al cap dels ocupants posteriors, s'ha vist reduïda en 3 centímetres. Tot i això en el Countryman quatre passatgers continuaran viatjant amb un grau de confort suficient.

Ambient típicament MINI també a l'interior Foto: MINI
El motor tèrmic que impulsa el MINI Híbrid és el tres cilindres TwinPower Turbo de 1.500 centímetres cúbics que arriba fins als 136 cavalls de potència i 220 Nm de parell motor. A aquest cal sumar-li, òbviament, un propulsor elèctric que hi afegeix 88 cavalls a 4.000 rpm i 165 Nm a 3.000 rpm, de manera que la potència total es fixa en 224 CV i el parell màxim en 385 Nm. Després del John Cooper Works és el més potent de la gamma. Aquest model només s'ofereix amb tracció total All4 i el canvi automàtic Steptronic de set velocitats tipus convertidor de parell. Tot el conjunt ha estat configurat per mostrar el màxim estalvi possible, encara que no per això hem de renunciar al Go-Kart Feeling necessari en tot MINI.
Així que és capaç de marcar-se un 0 a 100 km/h en només en 6,8 segons, i aconseguir una velocitat punta de 198 km/h. En mode 100% elèctric podem aconseguir un màxim de 125 km/h.
L'autonomia en mode 100% elèctric segons la marca és de 42 quilòmetres i el consum mitjà fent ús del mode Auto eDrive, el més adient per fer un ús eficient dels dos motors, és de 2,1 litres als 100 quilòmetres. Sense cap mena de dubte una xifra espectacular. Ara bé i en un ús real? Doncs com sempre passa els registres obtinguts queden lluny dels homologats. Nosaltres no hem aconseguit acostar-nos mai als 42 quilòmetres d'autonomia elèctrica declarada, ens hem quedat en 35, que continuen donant marge suficient a molts usuaris a completar els seus recorreguts habituals.

Cal acostumar-se a endollar-lo sempre que puguis, com un Smartphone Foto: F.Boada
Si el trajecte és un xic més llarg però pots sortir amb bateries carregades al 100%, operació que et portarà al voltant de 3 hores i mitja en un endoll domèstic, és possible deixar els consums al voltant dels 3,5 litres als 100. El problema ve quan esgotes les bateries i has de moure el cotxe exclusivament amb el motor de benzina. Llavors has de moure les gairebé 1,8 tones de pes del MINI Híbrid i els consums s'en resenteixen i s'enfilen per sobre dels 8 litres i s'acosten als 10 si vols gaudir de la conducció dinàmica que el Countryman pot oferir.
En marxa el SE Countryman es comporta de forma molt semblant a qualsevol altre MINI tot i anar llastrat amb els 270 quilograms del sistema híbrid. Això és molt de pes, i per això la suspensió i la direcció han estat reajustats per fer front a aquest fet. La seva qualitat de rodament està a l'altura de cotxes de segments superior. Circulant en mode 100% elèctric no vibra ni fa cap soroll, el que sempre és un plus de confort molt notable.
Dinàmicament no se li pot posar cap pega al SE Countryman. No té l'explosivitat d'un Cooper S ni tan sols la d'un Cooper SD, però la veritat és que és capaç de moure's amb alegria fins i tot per carreteres revirades.

Dinàmicament també és tot un MINI Foto: Marc Calvo
Ara bé, quin és el preu a pagar per a ser eficient i lluir l'etiqueta ECO al parabrisa? El MINI SE Countryman és 4.000 euros més car que un Countryman S All4 i amb prou feines 1.200 euros més barat que una unitat John Cooper Works, i costa exactament igual que un Countryman SD. A Aquest preu cal descomptar-hi els ajuts per la compra d'híbrids i tots els beneficis fiscals i d'ús amb els que ara encara compten els vehicles més eficients.
Així que si la teva vida es desenvolupa a la ciutat o si els teus trajectes de casa a la feina no superen els 30 quilòmetres i tampoc vols renunciar a fer viatges llargs, ni patir per l'angoixa de l'autonomia elèctrica, planteja't la d'un híbrid endollable. Una bona manera d'aprendre a canviar de mentalitat, ajudant a conscienciar-nos que en un futur no molt llunyà tots tindrem un cotxe 100% elèctric. Si a més t'agrada el glamur i estil anglès d'un MINI, la qualitat de construcció alemanya i poder circular en mode "verd" sense haver de renunciar a capacitats dinàmiques excel·lents, el MINI SE Countryman pot ser la teva opció.