La Vinyeta, un ateneu al barri

per Ramon Fontdevila, 4 de gener de 2013 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de gener de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ara fa un any que se'n parlava: es tancava el local de l'Associació de Veïns Sagrada Família, al carrer Roger de Flor, per traslladar-se als locals que la Fundació CaixaManresa tenia i té al mateix barri. Una operació que aleshores vaig trobar precipitada, feta d'esquena als socis i amb molt males maneres. Però que mesos després una assemblea va ratificar en nom de l'estalvi econòmic... I és així que l'històric local del carrer Roger de Flor va quedar, al capdavall, desocupat, desarborat i sense llogaters.

Com que sempre he cregut que amb aquesta operació el barri hi perdia, no cal dir que em vaig alegrar molt de saber, aquesta tardor, que un grupet de gent s'interessava per reobrir-lo. Amb el tarannà que potser no hauria d'haver perdut mai: un espai obert al cor del barri, que manté condicions de sala popular i teatre per a més de cent persones, i que pot funcionar gairebé en règim d'autogestió. El resultat l'he pogut veure aquests dies de Nadal, en una de les moltes representacions de "Els Pastorets" que s'hi han fet. Net de pols i de palla, repintat i amb cadires noves, i amb un nou lavabo en condicions, el local fa un goig que tomba. Des d'ara acull l'Ateneu Cultural La Vinyeta.


La Vinyeta, de fet, és un Ateneu cultural dins un teatre. El nom fa homenatge a aquell Bar la Vinya del carrer Viladordis, avui ja tancat. Però que amb en Francesc Potrony al capdavant fou sense cap mena de dubte el primer espai comunitari del barri. Amb el primer televisor. Amb les carreres de sacs i els concursos de dibuix per la canalla a l'estiu. Amb els balls populars! D'això en deu fer mig segle i ara, anem del bar la Vinya a la Vinyeta. Els impulsors parlen d'un "espai de socialització, un espai per compartir, un espai de relació intergeneracional pel bari i la ciutat". Sona llarg però deu ser veritat si penso que entre els usuaris hi ha gent joveníssima o la meva pròpia mare, amb un grup d'àvies teatreres. Al capdavant hi ha en David Ribera, com a coordinador d'un bon grapat de cursos i propostes, amb teatre, coral, arts plàstiques, gimnàstica, anglès o català... i tot allò que s'hi vulgui afegir. Tota la informació és a twitter i fèisbuc, i responen al 616 366 348 o a lavinyeta.ateneu@gmail.com

I doncs em penso que l'any comença bé al barri de la Sagrada Família: amb més empenta, amb més dinamisme, fins i tot amb el punt de generositat i gosadia necessària perquè aquests invents arrelin. Altrament, com s'hauria fet el pas, les obres, la programació? Ateneu cultural La Vinyeta. Sense subvencions, sense dependències. No sé quants anys durarà ni encara menys els resultats. Però estic convençut que el seu naixement ara mateix ja és un bon símptoma. Aquests nous ateneus, hereus d'una fecunda tradició, tenen tot el futur al davant. Contra el conformisme, contra la resignació. Contra la por que tot ho malmet. Un punt de trobada actiu al barri, on hi pugui cabre tothom. Ho celebrem!

 

Participació