1 de 10

Un govern sense 155

per Jordi Trapé, 24 de maig de 2023 a les 20:31 |

«Per sorpresa, tant Junts per Manresa com ERC veuen en el PSC un soci amb qui pactar en l'escenari post 28 de maig»

Aquesta campanya electoral és sens dubte la que menys s'ha centrat en la qüestió de la independència i de l'alliberament nacional des de l'inici del procés d'independència. No analitzaré les raons d'aquesta qüestió en aquest article, però sí que vull exposar algunes de les conseqüències d'aquest oblit deliberat.

No parlar de la independència durant la campanya no és fruit de l'atzar, sinó que respon a una lògica de blanqueig dels aplicadors de l'article 155 i de repartiment de les engrunes institucionals. També és veritat que no sembla difícil d'imaginar que aquells socis prioritaris a la Diputació (com és el cas de Junts) i al Parlament i al Congrés (com és el cas d'ERC) puguin arribar a ser socis al govern municipal de Manresa.


A inicis de setmana, tant l'ANC com el Consell per la República de Manresa han publicat un decàleg de preguntes relacionades amb el desplegament de la república des dels municipis. I, per sorpresa, -més sorpresa per a alguns que per a d'altres, suposo-, tant Junts per Manresa com ERC veuen en el PSC un soci amb qui pactar en l'escenari post 28 de maig.

Aquest fet té dues derivades, una a nivell local i una a nivell nacional. Pel que fa a Manresa, que els membres de l'actual govern de la ciutat considerin el PSC com a company de viatge no és una bona senyal per a ningú. El PSC, que va causar la ruïna de la ciutat amb autèntics forats negres per a l'economia local com amb la plaça de la Reforma, l'Ateneu Les Bases o el Parc Tecnològic, i que va acabar deixant un deute estratosfèric de més del 120% -pagant als proveïdors a 400 dies-, i encara ara, després de més de 12 anys, continuem patint les conseqüències d'aquesta situació. Que aquest partit pugui arribar al poder a la ciutat de la mà de partits "independentistes" és greu, greu per a la ciutat i greu per al país.


Aquí és on entra la derivada nacional. Obviar de manera deliberada que el PSC va destruir el nostre autogovern mitjançant l'article 155, ha blanquejat la monarquia, ha perseguit judicialment militants de base independentistes, ha fet escoltes il·legals als que lluiten per l'alliberament nacional i que no permetrà mai, sota cap concepte, un referèndum d'autodeterminació del nostre poble, és oblidar les lluites que ens precedeixen. És oblidar l'1 d'octubre, és oblidar les vagues generals, és oblidar els GAL i és oblidar tot el patiment que hem sofert com a poble a causa de la repressió exercida per l'Estat espanyol.

Cal fer tot el possible per evitar la seva entrada al govern. Des de Fem Manresa tenim clar, a diferència d'altres, que no participarem sota cap concepte en un govern amb els hereus de la ruïna econòmica de la ciutat. Farem tot el que estigui a les nostres mans per evitar que puguin tenir un paper rellevant en la governabilitat del consistori, sense que ens tremoli el pols en els moments importants.

 

Participació