1 de 10

Els reptes compartits

per Edu Mata, 4 de gener de 2023 a les 20:22 |

«Sant Joan també és la localitat de referència a nivell comercial, sanitari, educatiu, etc. de la majoria de municipis a cavall de la plana i l'altiplà de la Segarra»

Sant Joan de Vilatorrada és una vila mil·lenària des que la Comtessa Ermesenda va redotar les esglésies que estaven sota el control de Sant a Maria de Manresa (més endavant La Seu), entre elles la de Sant Joan i Joncadella, documentat el 1020. Situada en el sector oest del Pla de Bages (un espai geogràfic d'un valor estratègic molt significatiu), ha estat tradicionalment en la cruïlla de camins i unió entre la Catalunya metropolitana i les terres altes del Pirineu o terra de pas i nexe entre est i oest del país. Avui és una població amb un pes específic dins la comarca, sent demogràficament la segona població del Bages. 

Amb quasi 11.000 veïns i veïnes, Sant Joan es una població de referència i ha compartit tradicionalment reptes amb altres viles de l'eix del Cardener, amb els pobles de ponent de la comarca i sobretot del Pla de Bages, on actualment amb Sant Fruitós i Manresa, configuren una de les conurbacions urbanes més importants del país. Un continuum urbà de quasi 100.000 habitants on es plantegen situacions i reptes de futur complexos i molt importants; claus per al desenvolupament de la comarca i tota la Catalunya Central en els propers anys.


L'Eix del Cardener ha estat un territori històricament lligat a la sal i al tèxtil. Avui encara l'extracció de potassa continua sent un dels motors dels municipis de l'àrea, i pel seu potencial econòmic de tota la comarca, però també el patrimoni medieval i el paisatgístic, han estat un element amb projecció turística amb el ducat de Cardona i el seu castell com a símbol. En aquesta línia existeix un relat comú, el del tèxtil que ha estat poc explicat o aprofitat. La Fira Embarrats del propi Sant Joan o la de Les Filadores a Callús més recentment són elements que ja fa alguns anys que projecten aquest singular i ric patrimoni amb èxit, però cal anar un pas més enllà. És per això que Sant Joan hauria de pretendre liderar un projecte que posi en valor i narri aquest interessant i únic passat febril i miner en col·laboració amb aquests pobles amb els que comparteix aquest actiu. Buscar diversificar el teixit productiu d'aquestes localitats, buscar noves oportunitats per enfortir aquesta zona ha de ser un propòsit prioritari. 

Sant Joan també és la localitat de referència a nivell comercial, sanitari, educatiu, etc. de la majoria de municipis a cavall de la plana i l'altiplà de la Segarra. Petits pobles amb una orografia trencada i marcats per l'economia forestal, agrícola i ramadera. És per això, per aquesta condició de centre de serveis que cal que Sant Joan sigui capaç de tirar endavant aquelles estratègies encaminades a l'empresa i el comerç i millora dels serveis. Desencallar l'ampliació del Polígon dels Vinyats, amb el sector del Mas Mollet, o recuperar accions que estimulin el teixit comercial local i que l' enforteixi, dinamitzi i promocioni adequadament, ara sota mínims, han de ser apostes decidides de municipi!. Caldrà també, al mateix temps que hi hagi una interlocució amb el teixit empresarial i la iniciativa privada per tal que percebin Sant Joan com a lloc on poder generar negoci. També La gestió i protecció del Collbaix i del ric entorn natural seria un dels altres projectes que els municipis que tenen part del terme en aquest indret mirador del Geoparc de la Catalunya Central hauran treballar per fer sostenible i en equilibri els usos, l'explotació i la protecció medi ambiental i patrimonial de l'indret.


Finalmentn amb les poblacions del Pla de Bages i amb aquesta conurbació el repte és majúscul. Manresa i la seva àrea "metropolitana" han de ser un autèntic motor de país. Hi ha moltes qüestions que cal debatre i decisions sobre quins tipus de ciutats volem. Caldran lideratges decidits per emprendre els canvis que les necessitats futures del territori requereixen i molta interlocució entre tots els actors públics i privats. Temes com el model urbà, la mobilitat i les connexions avui molt precàries o caríssimes amb Barcelona i la seva àrea; la seguretat, el desenvolupament industrial i empresarial clau per la captació de talent; exercir de pol econòmic i comercial, la projecció turística (amb Montserrat, el geoparc, el patrimoni ignasià, medieval i l'enoturisme o l'oleoturisme, que empeny el turisme familiar, cultural i rural) , el model formatiu i l' Universitat que possibilita tenir els perfils professionals que el territori demana, els serveis sanitaris els mitjans de comunicació locals i la seva importància, el món cultural i esportiu amb el seu paper de dinamitzadors, els serveis assistencials i el seu paper cohesionador i inclusiu o els models de gestió dels residus, etc... Seran cabdals per definir i projectar l'escenari del que volem ser en els pròxim 20 o 30 anys. 

Sant Joan de Vilatorrada doncs, té objectius comuns i reptes compartits amb la resta de la comarca i on com a poble hi ha de tenir molt a dir per esdevenir un municipi d'oportunitats treballant decisivament perquè tota la comarca dibuixi un futur motivador! Fem ho possible, perquè sense cap mena de dubte un altre Sant Joan i millor Bages són possibles!
Edu Mata
Portaveu de Junts a Sant Joan de Vilatorrada
Més articles de l'autor
04/01/2023

Els reptes compartits

Participació