Una empremta a seguir

«S'ha desenvolupat un plantejament estratègic relacionat amb la promoció econòmica de la ciutat i la seva transformació cultural i turística»

per Miquel Leon, 14 de gener de 2022 a les 12:04 |
Potser sí que tenia raó Josep Pla quan deia allò d'"Any nou, vida la de sempre", però enguany, aquesta dita es fa difícil de posar en pràctica, a Manresa. I és que per fi hem arribat al 2022: un any pel qual la ciutat fa anys que es prepara; l'any de la celebració dels 500è aniversari de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa.

Si mirem enrere -fins i tot en els temps més grisos de postguerra i la primera etapa del franquisme-, ens adonarem que, tot i la poca promoció que la capital del Bages va fer tant de la Cova com de l'empremta de Sant Ignasi com a pol d'atracció de peregrinació, la ciutat s'omplia, igualment i cada dia, d'autobusos plens de visitants. En aquest sentit, era evident que s'havia de treure la pols a espais i greixar estructures per aprofitar totes les dinàmiques que es poguessin generar arran d'una efemèride com la d'aquest 2022.


Fruit d'aquest plantejament i amb la voluntat de poder crear un eix vertebrador d'iniciatives més enllà del fet religiós, s'ha desenvolupat un plantejament estratègic relacionat amb la promoció econòmica de la ciutat i la seva transformació cultural i turística, amb iniciatives consolidades que inclouen la restauració, el senderisme, la natura, i el turisme en general, més enllà del religiós.

Manresa ha sabut aprofitar l'ocasió per vestir-se de vint-i-un botons. Primer, amb l'elaboració de projectes estratègics; després, amb la recerca de recursos per finançar-los o cofinançar-los. I tot plegat, en benefici de la vida dels ciutadans. Perquè l'obertura de la ciutat al riu, la futura oferta de bicicletes elèctriques turístiques, les millores urbanístiques, l'accessibilitat real i virtual a diferents punts d'interès o la millora d'entorns ens dona noves oportunitats que ens fan créixer com a ciutat i com a punt turístic d'interès.


De ben segur al llarg d'aquest 2022 alguns d'aquests projectes ja hauran finalitzat, però n'hi haurà d'altres que tindran continuïtat al llarg dels propers anys. Així doncs, caldrà continuar empenyent-los per aconseguir que culminin. I que culminin bé. Sens dubte, la responsabilitat que això passi és de l'administració, però també depèn de nosaltres que sigui més fàcil portar-los a terme.

És per tots aquests arguments que, tant econòmicament com turísticament, tot el que tingui a veure amb Sant Ignasi és una interessant empremta a seguir. 

 

Participació