El Supercoop Manresa, mig any de projecte ja

«El supermercat dedica un gran esforç per posar mecanismes que permetin la decisió col·lectiva i la resolució de conflictes»

per Israel Falcó Martínez, 9 de setembre de 2021 a les 10:41 |
Com ja sabreu moltes de vosaltres, el Supercoop Manresa és un supermercat cooperatiu que ha obert portes al Centre Històric de Manresa, al Mercat de Puigmercadal, ara fa tot just sis mesos. El fet de ser un supermercat cooperatiu, vol dir que la propietat de l'empresa és compartida per totes i cada una de les sòcies i només en poden fer ús, és a dir comprar, les sòcies. Per tant, neix sobre el pilar de la gestió comunitària i de la coresponsabilitat, perquè és un projecte col·lectiu.

Així doncs, el projecte pretén assumir aquesta responsabilitat compartida en molts nivells, amb l'objectiu principal de posar la vida al centre. I això ho fa a través d'un model socioeconòmic que posa a les persones i a l'entorn en el centre de l'economia, proposant una altra manera d'entendre tant l'empresa com l'economia. Aquest model es basa en la sostenibilitat integral (individual, social i ambiental) utilitzant altres formes de consum. Es basa en una ètica i uns valors on es prioritza el benefici social i ambiental a l'econòmic. És per això que procura que totes les actuacions que ha de desenvolupar segueixin aquests principis. Per exemple, el projecte utilitza programari lliure i ha estat possible gràcies a unes finances ètiques.


Des d'un nivell social, el supermercat s'organitza horitzontalment a l'hora de decidir, i és la sòcia la responsable que el projecte avanci. Per aconseguir això, no només haurà de fer 3 hores de treball cada quatre setmanes, sinó que haurà de prendre les decisions que siguin necessàries. Perquè això sigui possible, el supermercat dedica un gran esforç per posar mecanismes que permetin la decisió col·lectiva i la resolució de conflictes, procurant que tothom se senti el més còmode possible amb el projecte. Socialment, el supermercat també procura teixir relacions honestes, de confiança i proximitat, amb les productores amb les quals ha de treballar, cuidant-les i fer-les partícips del projecte.

Així s'aconsegueix conèixer bé els processos de producció i els productes i aconseguir preus justos per a les productores i les consumidores, perquè el principal són les persones. També és important que els productes que oferim siguin de producció ètica, basades en l'economia social i solidària, el treball digne i el comerç just.Alhora, s'està treballant perquè la cooperativa estigui inclosa dintre de l'Ecoxarxa del Bages i es puguin fer els pagaments amb moneda social, reforçant l'economia local i fomentant projectes socials o ambientals.


Des d'un nivell mediambiental, el projecte fomenta el consum de productes de baix impacte mediambiental, prioritzant que siguin ecològics, de proximitat, de temporada o minimitzant envasos. La relació de la cooperativa amb el territori ha de ser de responsabilitat i de respecte a través d'una economia transformadora.

En resum, el Supercoop Manresa vol ser un projecte viable econòmicament, sostenible i responsable socialment i mediambientalment i amb una gestió participada i equitativa, emmarcat dins de l'Economia Social i Solidària. Està format per un conjunt de persones que comparteix un imaginari comú i les ganes de demostrar que hi ha altres maneres de viure fora del consum desmesurat i de les lògiques del mercat capitalista. El projecte però, encara necessita créixer per a poder-se desenvolupar amb seguretat. Per tant necessita més sòcies, que comprin el gruix de la seva compra aquí, i que s'involucrin en una proposta transformadora i pionera a Catalunya.

 

Participació