Som indústria

«Hem vist com l'ocupació d'aquesta indústria no ha aconseguit retenir un talent que sovint ens ha fugit»

per Esteve Pintó, 9 de juny de 2021 a les 10:40 |
Som un territori d'indústria, de serveis, de comerç, de turisme... Un territori ple d'empreses, sovint familiars, amb estructures ajustades i que sempre treballem per superar nous reptes, adaptant-nos a les noves circumstàncies de mercats, crisis sobrevingudes i una llarga llista de greuges. Sempre, però, amb nous projectes i amb aquella innata il·lusió de continuar avançant.

Ara més que mai, hem de jugar fort per posar en valor aquest teixit empresarial, la importància de la indústria al nostre país i reclamar polítiques efectives per fer valdre el pes que té sobre l'economia.


La indústria aglutina un teixit empresarial molt divers, amb molts sectors que sovint acaben creant, entre ells, cadenes de valor: automoció, béns d'equip, agroalimentària i tot el teixit empresarial auxiliar de les empreses tractores, amb la repercussió que això suposa a les nostres comarques. Amb indústries potents assegurem també un teixit empresarial que neix de les necessitats d'aquestes empreses que localment poden trobar l'abastiment necessari per continuar la seva consolidació i creixement.

Aquestes indústries, majoritàriament pimes (un 99,3%) tenen una alta capacitat d'exportar els seus productes i serveis i un alt impacte en l'ocupació de persones. Aquesta és una realitat de l'activitat econòmica del país i ara cal, més que mai, alçar la veu en favor d'aquesta indústria. Hem patit les arribades i posteriors deslocalitzacions d'empreses molt potents, hem vist com l'ocupació d'aquesta indústria no ha aconseguit retenir un talent que sovint ens ha fugit i també, cal dir-ho, les indústries no han rebut prou atenció per part de les administracions públiques.


Ara és el moment d'intensificar les accions per millorar la competitivitat d'aquestes indústries i amb la campanya Som Indústria presentem unes propostes. Parlem de formació? Necessitem adaptar l'oferta formativa segons la demanda de cada sector, prioritzant formacions pràctiques i impulsant noves ofertes d'FP dual. Parlem d'inversió? Necessitem continuar impulsant l'R+D+I a tots nivells. Parlem d'energia? Necessitem una transformació del sistema energètic. La indústria és un dels principals consumidors d'energia, fet que suposa una despesa fixa a l'estructura empresarial. Parlem d'infraestructures? Necessitem una millora de les vies de comunicació per incrementar la nostra competitivitat. 

El Bages, la Catalunya Central i, en definitiva, Catalunya, hem estat i hem de continuar sent indústria. Hem de continuar sent una economia productiva, amb valor afegit i competitiva.

Ens hi posem? #somindustria

 

Participació