Reconeixement d'un comunista a un demòcrata cristià

«Recordo Xavier Sitjes com l'únic activista antifranquista de dretes que va lluitar colze a colze amb la majoria de forces polítiques clandestines manresanes»

per Ramon Majó, 27 de gener de 2021 a les 16:33 |
Amb la mort de Xavier Sitjes Molins, amic i persona admirable, nascut a Sallent,  desapareix un dels gran referents bagencs de la cultura i de la lluita contra el franquisme.

Deixant ara de banda el valor de les seves recerques com a investigador i historiador de tants i tants monument bagencs i la seva defensa de la llengua (fundador d'Òmnium Bages) entre moltes altre activitats, jo em centraré en la seva faceta política que vaig conèixer de primera mà.


Militant d'Unió Democràtica de Catalunya quan aquesta encara constituïa una democràcia cristiana autèntica, la que va participar i es va implicar contra el feixisme a tot Europa i contra el franquisme al nostre país, es pot dir que era l'únic representant de les classes mitges o de la burgesia manresana amb prou coratge, coherència i responsabilitat per comprometre's de ple amb la lluita per la democràcia. Tant debò tinguéssim avui algun partit fidel als precedents esmentats que tampoc es plegués a l'ultradreta que esta creixent avui dia a tot arreu.

Malgrat les profundes diferències ideològiques i de moltes discussions portades noblement, sense hipocresies ni enganys, sempre va existir, fins el darrer dia que el vaig poder saludar encara que de lluny amb motiu de l'Acte en record de Mossèn Junyent, una amistat i una companyonia com la que pertoca a dos antics combatents.


El gruix del meu record d'ell es basa, òbviament, en les múltiples reunions i accions polítiques, però en qualsevol relació, fins i tot la que se sosté sobre la política, hi ha sempre una relació humana i aquesta, en aquest cas, la recordo també amb molt de gust. Cal distingir sempre l'home del polític, les relacions humanes i les relacions polítiques. I és des d'aquest punt de vista que va ser possible que un comunista i un demòcrata cristià ens tinguéssim afecte.

Especialment el recordo com l'únic activista antifranquista de dretes d'aquells anys que va lluitar colze a colze amb la majoria de forces polítiques clandestines manresanes gairebé totes elles d'esquerra o vinculades a l'Església progressista. Va ser, sense cap dubte, l'home de dretes més valent i conseqüent. La seva acció política es va desenvolupar majoritàriament dins l'Assemblea del Bages, l'eina unitària més potent per a lluitar contra el regim i de la qual aviat es compliran els cinquanta anys de la seva fundació, el 1971, a l'Església de de Santa Maria de Camps.

Em dol la seva desaparició i crec que els meus desitjos de fer-li aquest reconeixement públic són justos i necessaris.

 

Ramon Majó
Va participar activament des del primer moment, els anys setanta, en l'Assemblea del Bages i en la Assemblea Democràtica del Bages en representació del Partit Socialista Unificat de Catalunya. L'any 73 fou detingut i empresonat per participar, representant a l'Assemblea del Bages en la reunió de la Permanent de l'Assemblea de Catalunya a Barcelona
@RamonMajoLluch
01/04/2021

Pujar al Collbaix?

27/01/2021

Reconeixement d'un comunista a un demòcrata cristià

Participació