I els autònoms?

«És imprescindible que els governs segueixin apostant per mesures compensatòries que permetin la supervivència dels sectors afectats»

per Marc Fernàndez , 11 de novembre de 2020 a les 09:14 |
Estem davant d'una crisi sanitària, social i econòmica sense precedents, que està afectant de manera mai vista a molts sectors i col·lectius de la nostra societat. I els autònoms? Si, aquell col·lectiu de més de 540.000 persones a Catalunya. Quin impacte ens està suposant aquesta situació? 

Els autònoms som aquells "superherois" que com ens han etiquetat moltes vegades: mai ens posem malalts i som invisibles a l'estat. Hem lluitat contra mil situacions, ens hem salvat de mil batalles, hem sobreviscut a un munt de guerres... però ara ha arribat el moment en el qual el nostre col·lectiu necessita ajuda. 


Tot i que els darrers informes de les administracions públiques indiquen que l'activitat dels autònoms ha anat millorant des del mes d'abril, la situació és preocupant. 

PIMEC va publicar fa dies el seu estudi d'impacte de la Covid-19 sobre els autònoms de Catalunya. Dos de cada tres autònoms té una activitat menor a la que tenien l'any anterior, i un 10% no té activitat actualment. Analitzant les problemàtiques dels negocis, més d'un 75% menciona la caiguda de les vendes, seguida per gairebé la meitat que expressa el pagament d'impostos com a principal preocupació. 


Un 75% dels autònoms expressa problemes amb la tresoreria, el què dificulta tant el retorn dels préstecs, com fer front a les obligacions amb proveïdors i administració pública. 

És necessari doncs que els governs s'impliquin de manera urgent en donar resposta a aquesta realitat. Valoro molt positivament les ajudes a la reactivació industrial, les noves prestacions extraordinàries aprovades par a autònoms, el suport a col·lectius especialment afectats com la restauració, el comerç, l'estètica, la cultura i l'esport. És un principi. Però aquestes no han de ser les primeres ni les últimes ajudes i mesures a implementar. Com ha quedat palès aquests darreres dies, són insuficients, amb molt poc impacte real i amb un dubtós mètode d'adjudicació. Cal buscar entre tots fórmules que permetin fer compatible l'activitat econòmica i empresarial amb les màximes garanties de prevenció i seguretat en els llocs de treball. Però és imprescindible que els governs segueixin apostant per mesures compensatòries que permetin la supervivència dels sectors afectats, si cal, de manera constant i continuada fins a la recuperació d'aquests. N'estic convençut que si és així, els autònoms ens traurem de sobre la "Kryptonita" i podrem tornar a ser els aquells superherois que diuen que som. 

 

Marc Fernàndez
Manresà  inquiet del 78, català, i empresari. Llicenciat en Medi Ambient i màster en diferents àrees de gestió empresarial: des de qualitat, seguretat laboral, administració i direcció d'empreses, fins a direcció econòmica - financera.  Fundador de Innio.biz.
 
Ha estat Cap de Demarcació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i actualment és el vicepresident del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya. 
 
Col·labora en diverses publicacions especialitzades en emprenedoria  i gestió empresarial. 
11/11/2020

I els autònoms?

24/03/2020

I després del coronavirus?

14/01/2020

Els e-nadons

12/06/2019

Desigualtats, també, en l'àmbit digital

04/03/2019

Catalunya, un referent tecnològic

12/01/2019

Som digitals?

07/07/2016

Hi ha clients que no ens convenen

31/03/2016

Recordant les quatre «P»: el màrqueting de sempre

26/02/2016

Design Thinking: donant solució a necessitats reals

21/12/2015

Proposta de Valor: Quins beneficis aportem als nostres clients?

Participació