Calderer: mestre i capità de la Unió Socialista del Bages

«L'activisme polític del Calderer perseguí la justícia social i la llibertat nacional, per igual i desacomplexadament»

per Genís Frontera , 26 de setembre de 2020 a les 12:27 |
Compartir veïnat i barri amb algú sempre brinda bons moments que hem de saber valorar. I és justament el que va passar un vespre d'aquest passat estiu. Des de la plana de l'Om, vaig tornar cap a casa, tot passejant, en companyia del Lluís Calderer. 

Amb el Lluís veníem d'una distesa tertúlia a cel obert, convocada pel Josep Huguet i on amb el Xavier Domènech i el Josep Camprubí, havíem conversat sobre la fundació de la Unió Socialista del Bages (USB): el grup polític d'àmbit comarcal i antifranquista que, de 1970 a 1977, va esdevenir el fil roig que tibà del pensament social, polític i cultural del republicanisme català, per passar a l'acció en una nova esquerra en lluita per la democràcia. I un jove Calderer, electricista lletraferit, culturalment inquiet, sempre autodidacta; a finals dels anys 60 va ser un dels fundadors d'aquesta USB, abocant-hi el seu bagatge intel·lectual.


Fent tàndem amb el Josep Camprubí, el Calderer ja provenia del moviment escolta manresà, amb una ferma voluntat de servei pel bé comú. Culturalment, va exercir de professor de català en la clandestinitat; i formà part de la colla d'artistes i intel·lectuals que es reunia a les bohèmies golfes de Marzo-Mart a la carretera de Vic, des d'on va impulsar el col·lectiu Art Viu. Socialment, va ser fidel als seus orígens i sempre es situà al costat de les classes populars i dels corrents de l'esquerra no dogmàtica. Encara avui en dia, es recorden les seves animades tertúlies a La Cerveseria de la muralla del Carme on, per exemple, es parlava sobre les arrels teòriques del socialisme català en l'obra de Roca i Farreras o de Martí i Julià.

Des de la USB, l'activisme polític del Calderer perseguí la justícia social i la llibertat nacional, per igual i desacomplexadament, perquè entenia que eren dos eixos d'una mateixa lluita. Allunyat del nacionalisme banal o del folklorisme, tan podia dissertar sobre la literatura de Carner com de la de Joyce; tan podia traduir l'obra de Camus o d'Ungaretti com escriure la seva pròpia. Pensava globalment des d'un activisme local, català, coherent i sense dubtes existencials. Aquesta actitud i la seva militància van ser referents pel jovent de la USB; i es convertí en un mestre de mestres, en tots els sentits. Per això, ara i en el moment d'acomiadar el Lluís Calderer, tota una generació ha entonat, emocionada i en silenci, el seu particular "Oh capità, el meu capità!".

 

Genís Frontera
Llicenciat en Història moderna i contemporània amb Certificat d'aptitud pedagògica. Aficionat a conrear les lletres, noves recerques i a conèixer millor Montserrat i la nostra cultura popular
26/09/2020

Calderer: mestre i capità de la Unió Socialista del Bages

16/01/2019

A reveure, company

26/12/2018

Quan plovien bombes

06/10/2018

Requetès a Montserrat: reflexions, una proposta i un consell

22/08/2018

Sobre la complexitat de la història: la guerra de l'avi

03/08/2018

«Manes» a Manresa

21/03/2017

Des de la terra de conills estant

23/02/2017

El monstre de Graugés

26/05/2015

Cinc cognoms catalans del Bages Roig

09/01/2013

Aneu-vos-en a cagar

Participació