La importància del respecte

«El racisme i la xenofòbia venen per la por a allò que no coneixem, i es manifesten pensant que els que vam arribar primer tenim més drets que els altres»

per Consell Escolar de l'Escola Sant Ignasi de Manresa , 17 de juliol de 2020 a les 15:02 |
Amb aquesta carta volem denunciar el que creiem que és un comportament del tot inadequat per part d'un grup reduït de famílies de Manresa que, instat pel Departament d'Educació, va venir a conèixer l'escola i el seu projecte perquè les seves sol·licituds no podien obtenir assignació a cap dels centres demanats per la família.

La seva actitud va ser de desconsideració constant a la composició social del centre. Tot i que a l'inici de la reunió algunes van mostrar motius diversos per rebutjar l'oferiment d'escolarització dels seus fills i filles a l'Escola Sant Ignasi, els seus arguments van anar pujant de to fins a reconèixer que el centre "no s'ajustava a la seva condició social".


Les paraules d'aquestes famílies ens van ofendre profundament. I van ofendre també altres famílies, que es van sentir atacades personalment, algunes per pertànyer a l'escola i altres pel seu origen. També es van sentir incòmodes altres famílies que venien a conèixer el centre, davant d'uns comentaris clarament de menyspreu.

El procés d'escolarització contempla la lliure elecció de centre, segons l'oferta que hi ha a la ciutat, entre concertat i públic. Cadascun d'ells, s'adequa a les preferències de cada família, que pot i ha d'escollir lliurement.


La manera de participar en la reunió per part d'algunes famílies va fer evident que l'educació i el respecte no tenen res a veure amb el nivell cultural. I que qui crida més no és qui té la raó, ni demostra més educació.

Tant alumnes com famílies de totes les escoles i de tot el món, vinguin d'on vinguin, mereixen un respecte i, com a ciutat, hem de garantir que l'atenció als infants i l'educació en valors i en el respecte i la tolerància són uns dels pilars fonamentals de tots els centres per arribar a tenir en el futur una societat cohesionada i implicada en el bé comú, que acaba repercutint en cadascú de nosaltres.

El racisme i la xenofòbia venen per la por a allò que no coneixem, i es manifesten pensant que els que vam arribar primer tenim més drets que els altres. Ens cal molta feina per veure que, com a persones que vivim en una societat, totes tenim uns drets, però també uns deures, el principal dels quals, per viure en societat, és el respecte als altres.

Els i les mestres sovint ens trobem treballant en escoles diferents. Molts han estat a la concertada i a la pública i, dins la xarxa d'escoles públiques, sovint hi ha canvis de centre entre els docents. Nosaltres som els mateixos, la nostra formació, energia i dedicació és sempre la mateixa estem on estem. 

Tots els centres, tant públics com concertats, treballen seguint cadascú el seu projecte educatiu, tots ells buscant l'equitat i la millora de la societat. El Departament d'Educació supervisa i avala tots els projectes.

Junts formem la xarxa que dona servei de qualitat a l'educació a la nostra ciutat, que en els últims tres anys ha avançat clarament en la lluita contra la segregació escolar. 
Us encoratgem a compartir amb nosaltres aquest camí, i a remar tots junts perquè unes poques veus no puguin apagar el que com a ciutat hem d'aconseguir: una ciutat justa i solidària, on els nostres fills i filles creixin amb llibertat i respecte a tothom.

Suport a l'Escola Sant Ignasi

Firma: Regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa

Des de la Regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa es vol donar ple suport a tota la comunitat educativa de l'Escola Sant Ignasi i explicitar la plena confiança en un projecte educatiu excel·lent.

Considerem que en els fets que es relaten es va traspassar una línia perillosa, com és el respecte als altres. Considerem el respecte com un dels valors claus en l'educació de les persones. Sense respecte res no es pot construir. Sense respecte una societat no avança en positiu. En canvi, amb respecte, les persones i els col·lectius poden treballar per un futur millor per a tothom, un futur equitatiu i inclusiu.

És per això, molt important, rebutjar qualsevol acte que representi un atemptat contra un valor tan essencial.

Si volem una ciutat millor, hem d'estar convençuts per treballar individualment i col·lectivament. Només d'aquesta manera aconseguirem anar superant els reptes que tenim al davant.

 

Consell Escolar de l'Escola Sant Ignasi de Manresa
17/07/2020

La importància del respecte

Participació