El medi ambient depèn de nosaltres

«L'aturada de l'activitat econòmica [...] ha posat de manifest que el gruix de la reducció d'emissions de CO2 ha estat protagonitzat per la reducció de la mobilitat»

per Joan Zapata , 19 de juny de 2020 a les 11:07 |
Amb les cinc ponències online impartides en el marc de la Setmana de l'Energia hem volgut posar en valor la capacitat individual de cadascú de nosaltres per fer possible la transició energètica, amb la mirada posada a les emissions zero l'any 2050. Un dels objectius d'aquestes jornades ha estat dotar a la ciutadania d'aquelles eines que ens permetin, amb accions senzilles i petits canvis d'hàbits, reduir el consum energètic a les nostres llars i que tot això es pot aconseguir amb l'ús de les energies renovables. Un altre dels objectius ha estat fer veure que cal un canvi d'hàbits pel que fa a la mobilitat. Que és possible una mobilitat més sostenible fent ús del vehicle elèctric, bé sigui en mode particular o compartit. També substituint el vehicle privat pel tren en aquells trajectes més llargs o bé desplaçant-nos en bicicleta o a peu en aquells desplaçaments més curts.

Accions com la reducció de la potència contractada, la contractació amb comercialitzadores d'energies verdes, el correcte aïllament de les nostres llars, l'ús combinat de plaques fotovoltaiques amb aerotèrmica, entre d'altes, són accions que no només redunden en un estalvi econòmic per a la nostra butxaca, sinó que també suposen una reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera que ha de ser crucial per a l'estabilització del clima.


L'aturada de l'activitat econòmica forçada per l'estat d'alarma ha posat de manifest, com ja alguns estudis corroboren, que el gruix de la reducció d'emissions de CO2 ha estat protagonitzat per la reducció de la mobilitat, seguit de la reducció en consum elèctric i calefacció.

Com a conseller comarcal de Medi Ambient penso que l'objectiu final de tot plegat és fer prendre consciència a la ciutadania que els veritables protagonistes d'aquesta lluita per l'estabilització del clima som cadascun de nosaltres i que, com hem pogut veure en aquestes sessions, disposem de les eines necessàries per aconseguir-ho. La voluntat política hi és tota i des de l'Agència Comarcal de l'Energia del Bages continuarem treballant per aconseguir-ho.  

 

Joan Zapata
Conseller comarcal del Bages de Medi Ambient
19/06/2020

El medi ambient depèn de nosaltres

22/05/2019

Navarcles ha de mirar el futur avui

Participació