Càrrecs electes del país, uniu-vos!

«Cal avançar de manera decidida cap a la vertebració d'assemblees comarcals de càrrecs electres»

per Eudald Camprubí , 10 de febrer de 2020 a les 18:30 |
Els cicles d'alts i baixos emocionals del moment polític actual són evidents: anem de l'eufòria a la decepció en qüestió de dies, hores o minuts. Aquestes catarsis emocionals, ens porten a llençar improperis, retrets i desqualificacions als que tenim més a prop, ens qualifiquem els uns als altres de manera agressiva i groixuda perquè necessitem buscar culpables a la situació que estem vivint, qüestió humana. Sempre és més fàcil trobar culpables entre aquells que tenim al costat que no pas tenir mirada ample i veure la veritable arrel de l'atzucac.

En aquest país necessitem tornar a generar il·lusió col·lectiva. Hem de tornar a celebrar victòries i saber-les gaudir, victòries que no seran la gran victòria final, però que han de servir per començar a mirar-nos la realitat, dramàtica, des de la constructivitat, tot deixant de banda les lluites partidistes-institucionals que ens han segrestat l'optimisme i ens ensorren en el curt-terminisme de l'insult, la desqualificació i a les engrunes de l'hegemonia per a governar unes institucions profanades i amb un poder de fireta.


Hem d'assumir, urgentment, que les estructures actuals de partits i institucions no segueixen la lògica de la voluntat popular, que tenen els seus propis tempos i dinàmiques, per molt incomprensibles que ens semblin i per molt que ens hi enfadem, seguirà sent així.

Acceptem-ho com més aviat millor, però no ens hi resignem. Coneixedors d'aquesta realitat, només ens serà possible de transformar-la centrant els esforços en la construcció en positiu d'alternatives de contra-poder, des d'estructures sindicals, patronals o d'alternatives de consum, a institucionalitats paral·leles com ara els Consells locals de la República o les Assemblees de càrrecs electes.


Són precisament els càrrecs electes del poder constituït més proper a la ciutadania: els regidors i regidores, a qui hem de demanar que facin un pas endavant i que siguin part de la solució que ens ha de portar cap aquesta construcció en positiu. Cal avançar de manera decidida cap a la vertebració d'assemblees comarcals de càrrecs electres. Assemblees dels representants del poder constituït, que conjuntament posin de relleu les contradiccions entre legalitat i legitimitat institucional, alhora que teixeixen una institucionalitat que ens prepari, des de la proximitat amb la ciutadania, pels embats cíclics i continuats amb l'estat espanyol.

Una estructura organitzada que avanci en paral·lel a la constitució de Consells locals de la República, que els dotin de legitimitat democràtica i que esdevinguin espais de treball allunyats de les dinàmiques més curt-terministes i institucionals, que facin propostes concretes en benefici de la ciutadania i on l'únic transcendent, lluny de càrrecs i quotes de poder, sigui el benefici de la cohesió del moviment republicà, recosir confiances i centrar tots els esforços en la construcció en positiu de propostes.

Així doncs, càrrecs electes del país, uniu-vos!

 

Participació