Les dues cartes de Khrushchev

per Dani Mauriz Vidal , 8 de gener de 2020 a les 09:30 |
Expliquen que quan Nikita Khrushchev va deixar de ser el primer Secretari del Partit Comunista de la Unió Soviètica, va escriure dues cartes, les va tancar i les va lacrar.

Deixant també una nota manuscrita al seu successor, Leonidas Brezhnev, que deia el següent: "Al meu successor: quan en el futur es trobi en una situació desesperada per a la qual no trobi solució, obri la primera carta i faci el que en ella li dic. Si més endavant es troba de nou en una situació delicada, sense escapatòria, obri la segona carta".


Brezhnev es va trobar en una situació delicada, i va recordar les dues cartes. Va obrir la primera, que tan sols deia "doni'm les culpes de tot". Així ho va fer Brezhnev, culpant a Khrushchev dels seus problemes. Finalment tot es va solucionar deixant el camp totalment lliure de problemes de futur.

No obstant això, uns mesos després, Brezhnev es va trobar en un altre problema pel qual no trobava solució. Va recordar la segona carta, i la va obrir per trobar una solució. La carta deia "assegui's, i comenci a redactar dues cartes iguals a les que li vaig deixar..."


Doncs això que va passar als anys seixanta a la Unió Soviètica, encara en tenim molts exemples en l'actualitat.

A Sant Vicenç de Castellet un més, i és que el resultat de les eleccions municipals del passat mes de maig, va produir una composició d'un nou govern, per cert, totalment legítim.

I aquest nou govern, govern tripartit (ERC- PSC- SVC en Comú) va començar a agafar el timó de l'Ajuntament del municipi, a mitjans del proppassat mes de juny. La sorpresa és que sis mesos després del canvi de capità i tripulació només s'escolta i es llegeix, que a l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet no hi ha diners, que la caixa està buida, i un llarg etcètera de desqualificacions cap als governs (2007-2019) que foren molt prolífics pel que fa a gestió, obra i salut financera.

Senyors i senyores del govern de Sant Vicenç de Castellet fa uns mesos es van aprovar els comptes del 2018, que per cert, van aprovar també vostès (últim exercici en el qual va governar Junts per Sant Vicenç de Castellet, el que aleshores era CiU) amb uns resultats econòmics extraordinaris (avalats, acreditats, i informats pel servei d'Intervenció de la casa, i també per la Diputació de Barcelona).

Aquests números, com deia, eren molt positius, tal com ho van ser en els últims 10 anys, i reflecteixen un balanç impecable. Un romanent de tresoreria positiu de 345.296,11 €, millor encara que l'exercici anterior que fou de 122.065,27 €. Unes existències de tresoreria de 1.832.522,73 €, o sigui el cash, els diners que hi ha a l'ajuntament. I un estat d'endeutament del 35,71%, molt lluny del màxim legal (entre el 75% i 110%) i que permet afrontar sense cap problema qualsevol mena d'inversió que necessiti el municipi si el nou d'equip de govern vol fer-ho.

Per tant, senyors del Tripartit de Sant Vicenç de Castellet, assumeixin ja la responsabilitat de governar, i procurin fer-ho sense queixar-se, que el que tenien quan van arribar al govern era més que notable. Ah i no s'enfadin i es queixin, que a vostès els toca governar, i a nosaltres fer oposició, és a dir, fiscalitzar i controlar l'acció de govern.

Pensin que la situació que els hem deixat, és molt bona, tant, que no té res a veure amb la que ens vam trobar nosaltres el 2007, quan vam haver de fer un Pla de Sanejament, ja que l'endeutament del municipi estava al límit (amb informes dels serveis tècnics del mateix ajuntament) i no podíem comprar ni un llapis.

Governin doncs, que és pel que van pactar, i prenguin decisions. Aviat voldran passar a aprovació el Pressupost 2020, pel qual no necessitaran pas el nostre vot (governen amb majoria absoluta) que ja hauran confeccionat totalment vostès, i esperem que en aquest moment encara no tinguin la necessitat d'obrir les dues cartes de Khrushchev, o potser és que ja han obert les dues?

 

Dani Mauriz Vidal
Nascut l'any 1973. Diplomat en Ciencies Empresarials. Director de l'Escola Montserrat, Sant Vicenç de Castellet
08/01/2020

Les dues cartes de Khrushchev

04/02/2014

L'FP, una gran sortida a la crisi econòmica

20/03/2012

Equilibri = Progrés

02/02/2012

Independència: més que voluntat històrica, cultural i de dret

09/01/2012

És l'hora de la responsabilitat en les administracions

Participació